cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

donderdag 24 mei 2012

Zoete pasteitjes met maanzaad en appel

Dit recept is wat bewerkelijk maar het resultaat is er dan ook na. In Duitsland heb je talloze recepten voor taarten, cakes en broodjes met maanzaad. Niet iedereen vindt het lekker maar ik vind het zeker het proberen waard.
Je kunt de verse gist in dit recept vervangen door een half zakje droge gist.


Ingrediënten

Voor het deeg
250 g bloem
10 g verse gist
1 eidooier
100 ml lauwwarme melk
35 g suiker
35 g boter
snufje zout

Voor de vulling
60 g maanzaad
50 ml melk
25 g suiker
10 g rozijnen
10 g boter
1 tl vanillesuiker
1 el gemalen amandelen
30 g zoetzure appel
1 el geraspte citroenschil

Wat extra melk

Bereiding

Deeg
Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden. Doe daar de gist in, strooi er 1 tl suiker overheen. Strooi de rest van de suiker en het zout over de bloem. Giet de melk over de gist en voeg de eidooier toe. Smelt de boter en voeg die als laatste toe. Kneed tot een soepel deeg, het moet makkelijk loslaten van de kom. Laat het deeg op kamertemperatuur een uur rijzen, maak ondertussen de vulling.

Vulling
Week de rozijnen in lauw water, snijd de appel in fijne blokjes. Maal het maanzaad in een koffiemolen en verwarm het samen met de melk en de suiker op laag vuur tot de melk bijna helemaal opgenomen is. Giet de rozijnen af.  Neem de pan van het vuur, meng met de overige ingrediënten voor de vulling. Laat afkoelen. 

Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenhitte). Kneed het deeg nog een keer door en maak er balletjes van 2 cm van. Rol die op een met bloem bestoven werkvlak uit tot rondjes van 8 cm. Geef in het midden van elk deegrondje 1 tl vulling. Vouw ze samen tot halve maantjes, druk de rand met een vork samen. Leg de pasteitjes op een met bakpapier bekleed bakblik, bestrijk de bovenkant met melk. Bak ongeveer 15 minuten tot de bovenkant mooi bruin kleurt.

Voor 20 tot 25 stuks



Geen opmerkingen:

Een reactie posten