cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

zaterdag 12 mei 2012

Pom

Bijna iedereen in Nederland heeft wel eens van roti gehoord. Pom is een veel minder bekend Surinaams gerecht, maar zeker niet minder lekker. Vraag 10 Surinamers een recept voor pom en je krijgt 10 verschillende variaties. En daar kun je dan vervolgens je eigen recept van maken. Dit is de mijne.
Serveer de pom met rijst en kousenband. Pom is ook erg lekker als tussendoortje/lunch op een broodje. 

Ingrediënten

1 kilo pom tayer (diepvries)
3 el piccalilly
sap van 1 citroen
sap van 1 sinaasappel
1 kg kipdrumsticks
zout
zwarte versgemalen peper
2 uien
3 teentjes knoflook
½ Mdme Jeanette
3 tomaten
4 takjes selderij
½ liter water
2 kleine bouillonblokjes
4 el olie
75 g boter

Bereiding

Laat de pom tayer in een grote kom ontdooien. Was de kipdrumsticks en wrijf ze in met peper en zout. Snipper de ui, knoflook en Mdme Jeanette, snijd de tomaten in blokjes, hak de selderij.
Verhit de olie en 50 g boter in een pan en bak hierin de kip rondom aan. Voeg de ui toe en even later de knoflook en de Mdme Jeanette. Bak alles 2 tot 3 minuten. Voeg dan de tomaten toe en bak die even mee. Blus af met het water, voeg de bouillonblokjes en selderij toe en laat met het deksel op de pan op laag vuur sudderen tot het vlees van het bot valt. Breng de jus - indien nodig - op smaak met wat zout en peper. Pluis de kip, houd het vlees apart.
Meng de pom tayer met de piccalilly, citroensap, sinaasappelsap en ¾ van de jus. Vet een ovenschaal in en geef er de helft van de pom tayer in. Verdeel de stukjes kip erover, doe de resterende pom tayer over de kip. Giet de overgebleven jus over de pom tayer en verdeel de resterende boter over de jus.
Bak de pom 75 tot 90 minuten op 180 graden in de oven. Dek de schaal af met aluminiumfolie als de bovenkant van de pom te snel verkleurt.

Voor 6 tot 8 personen




Geen opmerkingen:

Een reactie posten