cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

vrijdag 11 mei 2012

Mascarpone-bosvruchtentaart

Ik vind het altijd een beetje eng om te experimenteren met gebak omdat het alleen lukt als de hoeveelheden goed op elkaar afgestemd zijn. Maar soms wil je graag bepaalde smaken combineren en kun je geen kant en klaar recept vinden. En dan is het onwijs leuk als je een stuk heerlijk frisse taart met bosvruchten bij koffie hebt.
In Duitsland en Oostenrijk worden vaak gemalen amandelen of hazelnoten verwerkt in gebak, je kunt het daar in elke supermarkt kopen. In Nederland ben ik het nog niet tegengekomen. Je kunt hele noten zelf malen in een koffiemolen of in een keukenmachine.

Ingrediënten

Voor de bodem
1 ei
½ zakje vanillesuiker
25 g suiker
20 g bloem
½ tl bakpoeder
50 g gemalen amandelen

Voor de vulling
100 g bosvruchten (vers of diepvries)
200 g slagroom
150 g mascarpone
3 blaadjes witte gelatine

Voor het glazuur
100 g witte chocolade
25 g boter
15 g geschaafde amandelen

Bereiding

Laat de bosvruchten ontdooien.
Klop het ei met een mixer luchtig op, voeg de suiker en de vanillesuiker toe. Meng de bloem met het bakpoeder en zeef het boven het ei (het beslag wordt hierdoor mooi luchtig). Meng alles kort met de gemalen amandelen. Bekleed de bodem van een springvorm van 20 cm met bakpapier, geef het beslag erin en strijk de bovenkant glad. Bak in 15 minuten in een heteluchtoven op 160 graden (180 graden in een gewone oven). Haal de rand van de vorm voorzichtig los en laat de bodem volledig afkoelen.
Leg de bodem op een bord en leg er een taartring omheen. Als je die niet hebt kun je zelf een rand vouwen van aluminiumfolie.
Klop de slagroom stijf. Week de gelatine ongeveer 5 minuten in koud water. Knijp de gelatine uit en smelt haar in een pan op laag vuur zonder te laten koken. Vermeng met 1 el mascarpone. Meng dit met de overige mascarpone, de bosvruchten en de slagroom. Geef deze massa op de taartbodem en strijk de bovenkant glad. Laat ongeveer een uur opstijven in de koelkast.
Smelt de chocolade met de boter boven een warmwaterbad, verdeel de gesmolten chocolade in een dunne laag op de taart en bestrooi met de geschaafde amandel. Zet de taart nog 2 uurtjes in de koelkast. Verwijder de taartring. Spoel het taartmes regelmatig met heet water, op deze manier kun je de taart snijden zonder het glazuur te breken.

Voor een taart van 20 cmGeen opmerkingen:

Een reactie posten