cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

vrijdag 24 augustus 2012

Cevapcici met tomatenrijst

Als kind namen m'n ouders me weleens mee naar een Joegoslavisch restaurant en ik koester nog steeds een warme herinnering aan cevapcici (een soort worstjes van gekruid gehakt) met tomatenrijst (djuvec). Helaas heb ik geen Joegoslavisch (of Kroatisch, of Bosnisch) restaurant in de buurt, dus heb ik zelf maar een poging gewaagd. 
Ben je geen vleeseter? Laat de cevapcici weg en geniet van een lekkere vegetarische rijstschotel.

Ingrediënten

Voor de rijst:
250 g rijst
1 ui
1 tl paprikapoeder
1 rode paprika
100 g doperwten
140 g tomatenpuree
2 tl groentenbouillonpoeder
zout
1 laurierblad
3 el olie
+ 600 ml water

Voor de cevapcici:
450 g rundergehakt
2 teentjes knoflook
1 ei
1 beschuit
2 tl paprikapoeder
1-2 el harissa
zout

Bereiding

Voor de rijst:
Snipper de ui heel fijn en snijd de paprika in blokjes, ze moeten ongeveer dezelfde grootte hebben als de doperwten. Verhit de olie in een hapjespan op matig vuur, bak hierin de ui en het paprikapoeder ongeveer 3 minuten. Voeg het tomatenpuree en het water toe en breng aan de kook. Voeg nu rijst, bouillonpoeder en het laurierblad toe, laat de rijst met het deksel op de pan ongeveer 15 minuten op laag vuur koken. Roer regelmatig zodat de rijst niet aanbrand; voeg - indien nodig - wat extra water toe. Roer de paprika en de doperwten door de rijst en laat ze ongeveer 5 minuten meekoken, de paprika moet beetgaar zijn. Breng op smaak met zout.

Voor de cevapcici:
Verkruimel het beschuitje en meng met het gehakt en alle overige ingrediënten tot een gladde massa. Vorm er 12 even grote worstjes van, leg ze op bakplaat. Gril ze onder de op 200 graden voorverwarmde gril in 20 minuten gaar, dien samen met de rijst op.

Voor 3 personen




Geen opmerkingen:

Een reactie posten