cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

vrijdag 23 mei 2014

Chayote met mosterd en kokos

Ik ken chayotes uit de Mexicaanse keuken. Ook in de Indonesische keuken worden ze veel gebruikt, onder de naam laboe siam. Wat ik niet wist is dat ze ook in de Indiase keuken een prominente rol spelen, onder de naam chow chow. Eigenlijk kwam ik daar per toeval achter, toen ik google liet zoeken naar foto's van chayote. Een hele reeks Indiase recepten kwam tevoorschijn, curry's, gekookte en gebakken bij- en hoofdgerechten. Ik ging voor een heerlijk pittig bijgerecht met mosterdolie, mosterdzaadjes, kokos en urdi. Urdi, chayote en mosterdolie kun je in veel toko's vinden. Gebruik als alternatief neutrale plantaardige olie en rode linzen. 

Ingrediënten

650 g chayote
1 sjalot
stuk verse gember van 1 cm
3 kleine groene chilipepers
½ tl mosterdzaadjes
½ tl kurkuma
snufje asafoetida
1 el geraspte kokos
1 el gespleten en gepelde urdi
½ ui
2 teentjes knoflook
stuk verse gember van 1 cm
2 kleine rode chilipepers
10 blaadjes verse dragon (of 1 tl gedroogde)
zout
2 el mosterdolie

Bereiding

Snijd de chayotes doormidden, verwijder de pit en snijd de chayotes in blokjes. Hak de sjalot, gember, chilipeper, knoflook en dragon fijn.
Kook de chayote in 5 minuten beetgaar, giet af. Verhit de olie in een diepe pan op matig vuur, doe de mosterdzaadjes erin. Voeg, zodra de mosterdzaadjes open gesprongen zijn, de sjalot, gember, chilipeper, ui, urdi, kurkuma en asafoetida toe, bak tot de urdi bruin begint te worden. Doe dan de kokos en de chayote erbij, bak nog even verder en schep alles voorzichtig door elkaar. Roer de dragon door de groenten, breng op smaak met zout.
Serveer de chayote als bijgerecht met een stoofschotel. Je kunt het ook als vegetarisch hoofdgerecht serveren. Geef er dan wat chutney bij, anders is het waarschijnlijk een beetje droog.

Voor 2 tot 3 personen




Geen opmerkingen:

Een reactie posten