cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

woensdag 26 december 2012

Appel- speculaasbavarois

Ik ben niet echt een toetjesmens, en je komt ook niet zo heel veel recepten voor toetjes tegen op mijn blog. Maar met kerst maak ik graag een uitzondering. Dit toetje is makkelijk voor te bereiden, het is niet al te zoet en vooral ook niet al te machtig. Je kunt deze bavarois trouwens ook prima gebruiken voor een taart: gewoon op de afgekoelde bodem strijken en een paar uurtjes in de koelkast op laten stijven.
Als bindmiddel heb ik agar agar gebruikt, een plantaardig alternatief voor gelatine, dus prima geschikt voor vegetariers. Het voordeel is dat agar agar op een hogere temperatuur bindt dan gelatine, dus als je koelkast vol is kun je het ook gewoon afgedekt in een koele ruimte bewaren.

Ingrediënten

4 appels (ca. 700 g)
50 g rozijnen
100 ml water
2 el bruine basterdsuiker
2 el speculaaskruiden
5 g agar agar
400 ml slagroom

Bereiding

Snijd de appels in stukken en breng ze met het water, suiker, speculaaskruiden en rozijnen aan de kook, laat koken tot een compote, prak de appels een beetje fijn met een vork. Roer nu de agar agar erdoor en laat nog een minuut koken. Haal de pan van het vuur en laat de compote een beetje afkoelen. Klop ondertussen de slagroom half stijf, roer de compote er voorzichtig door. Laat minimaal 2 uur opstijven.

Voor 4 personen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten