cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

zondag 16 december 2012

Perzische noedelsoep (Ash-e Reshteh)

Ik ben dol op de verschillende keukens van het Midden-Oosten, en de Perzische keuken is daarbij één van mijn favorieten. Waarom? Omdat je alle smaken tegenkomt: zoet, zuur, pittig, bitter - en dat vaak allemaal gecombineerd in een gerecht. En dan ben ik ook nog dol op verse kruiden, die in de Perzische keuken royaal gebruikt worden. 
De basis voor deze soep is een recept voor Ash-e Reshteh, ofwel Perzische noedelsoep. In tegenstelling van wat de naam doet vermoeden, zijn verschillende soorten bonen het belangrijkste ingrediënt van deze soep. Je moet dus ook even de tijd nemen om deze soep te maken, maar het is zeker de moeite waard. Oorspronkelijk wordt deze soep met groene linzen bereid, die heb ik vervangen door groene spliterwten. De soep wordt afgemaakt met kashk, gedroogde yoghurt die door het toevoegen van water tot een pap gemengd wordt. Kashk kun je in Perzische en sommige Arabische winkels kopen - of vervangen door sourcream. Ik heb wat crème fraîche en een gedroogde limoen gebruikt. Mocht je van plan zijn de soep een dag van te voren te bereiden: geen probleem, maar verwijder dan wel de limoen!
Hoe dan ook, zorg dat je genoeg soep maakt, want je blijft proeven tijdens het koken!

Ingrediënten

75 g gedroogde kikkererwten
75 g gedroogde rode kidneybonen
75 g gedroogde witte bonen
75 g gedroogde groene spliterwten
4 el olijfolie
1 el gemalen koriander
1 tl kurkuma
1 tl versgemalen zwarte peper
2 uien
3 teentjes knoflook
1,75 l groentebouillon
2 lente-uien
125 g spinazie (diepvries)
½ bos peterselie
½ bos dille
1 el verse munt
1 gedroogde limoen
150 g pasta 
zout
25 g crème fraîche

Bereiding

Week de kikkererwten, kidneybonen en witte bonen een aantal uren in koud water. Week de spliterwten in een aparte kom.
Halveer de uien en snijd ze in dunne ringen. Hak de kruiden, snijd de lente-uien in ringen van een halve centimeter. Giet de bonen en de spliterwten af. Prik de limoen een aantal keren in met een vork. Verhit de olie in een grote pan op laag vuur, fruit hierin de uien, de geperste knoflookteentjes, de kurkuma en de koriander gedurende 10 minuten. Voeg de bonen en de peper toe en bak heel even. Blus af met de bouillon en breng alles aan de kook. Laat op matig vuur afgedekt 45 minuten koken, roer af en toe. Voeg dan de spliterwten toe en laat nog eens 30 minuten koken. Voeg nu de lente-uien, spinazie, peterselie, dille, munt en de gedroogde limoen toe, laat weer 30 minuten koken. Doe nu de pasta erbij, laat nog eens 15 minuten koken. Breng op smaak met zout en roer de crème fraîche erdoor.

Eet smakelijk, of zoals ze in het Perzisch zeggen: Nush-e-Jan!

Voor 3 tot 4 personen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten