cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

zondag 16 december 2012

Gözleme met aubergine en sesam

Afgelopen zomer was ik een paar dagen in Berlijn, de stad met de meeste Turkse inwoners buiten Turkije. Vroeg of laat beland je dan ook vanzelf bij een Turkse bakker, en met een beetje geluk zie ook hoe je broodjes, böreks, koekjes... vers bereid worden. Gözleme wordt eigenlijk gevuld met witte kaas en spinazie en traditioneel op een elektrische pan met een bolle bovenkant, maar een gewone braadpan met anti-aanbaklaag gaat ook prima.
En die vulling met witte kaas en spinazie? Die is heerlijk, maar vandaag had ik zin in aubergine. Heb je vulling over? Geen nood, die smaakt ook lekker op stokbrood of gewoon op een boterham.

Ingrediënten

Voor de vulling:
1 aubergine (ca. 350 g)
1 el geroosterde sesamzaadjes
100 g magere kwark
1 el verse munt
1 teentje knoflook
zout
½ tl chilipoeder

Voor het deeg:
200 g bloem
1 el sesamolie
1 el droge gist
snufje zout
100 ml lauw water
2 el gesmolten boter

Bereiding

Prik de aubergine een paar keer in met een scherp mes en rooster in de oven tot de aubergine gaar is (200 graden, ongeveer 45 tot 60 minuten). Laat een beetje afkoelen en verwijder de schil. Pureer de aubergine samen met de knoflook en de munt, roer de kwark en de sesamzaadjes erdoor. Breng op smaak met zout en chilipoeder.
Kneed een soepel deeg van de bloem, sesamolie, zout, gist en het water, laat het deeg ongeveer een uur rijzen. Verdeel het deeg in 6 stukken en rol die uit tot rondjes van ongeveer 3 millimeter dikte. Verdeel de vulling over een helft van de deegrondjes en vouw ze samen. Knijp de randen goed dicht.
Verhit een pan met anti-aanbaklaag zonder vet op matig vuur, bak de gözleme van elke kant ongeveer 1 minuut tot ze lichtbruin worden. Bestrijk de bovenkant met gesmolten boter en bak die kant mooi bruin. Doe hetzelfde met de andere kant.
Gözleme zijn lekker voor tussendoor, als ontbijt of als bijgerecht bij een soep.

Voor 6 stuks



Geen opmerkingen:

Een reactie posten