cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

donderdag 20 december 2012

Jollofrijst

Jollofrijst wordt in veel West-Afrikaanse landen gemaakt. Voor jollofrijst bestaan eigenlijk maar twee regels: gebruik wat je in huis hebt en zorg dat het een beetje pittig is. Je kunt jollofrijst als vegetarisch gerecht maken of er vis of vlees of allebei aan toevoegen. Eigenlijk doet het een beetje denken aan de Surinaamse moksi alesi. Je hebt een paar klassiekers maar eigenlijk moet je gewoon doen wat je lekker vind. Nou, dat kan ik wel! En als je dit te pittig vindt, gebruik je gewoon wat minder peper.

Ingrediënten

300 g rijst
150 g bakkeljauwfilet
1 ui
2 cm verse gember
1 Mdme Jeanette (of naar smaak)
1 rode paprika
200 g wortel
150 g doperwten
1 tomaat
400 ml kokosmelk
200 ml water
1 el ketchup
2 el curry
1 blokje visbouillon
4 el olie

Bereiding

Week het bakkeljauwfilet 30 minuten in kokend water, giet af en verdeel in kleine stukjes. Kook de rijst 5 minuten in ruim water, giet af en laat een beetje uitlekken. Snijd de ui, de peper en de gember fijn. Snijd de tomaat, wortel en de paprika in blokjes. 
Verhit de olie op matig vuur in een ruime pan en fruit hierin de ui, peper, gember en curry gedurende 3 minuten. Doe nu de bakkeljauw erbij en bak die even mee. Voeg na 5 minuten de ketchup, wortel, rijst, kokosmelk, water en het bouillonblokje toe, breng alles aan de kook en laat afgedekt op laag vuur koken, roer af en toe. Voeg na 10 minuten de tomaat toe, laat nog 5 minuten koken. Voeg dan de paprika en de doperwten toe, meng alles goed door elkaar en laat nog even in de open pan koken tot de paprika beetgaar is. Laat het vocht indien nodig wat inkoken op hoger vuur. Breng op smaak met zout.

Voor 3 personen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten