cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

donderdag 27 december 2012

Moinmoin met groentenvulling (gestoomde bonencake)

Moinmoin is erg populair in Nigeria. De basis zijn gepelde ogenbonen die gewekt en vervolgens gepureerd worden. De overige ingrediënten worden meestal gewoon aan de gepureerde bonen toegevoegd maar je kunt moinmoin natuurlijk ook gewoon vullen. In veel West-Afrikaanse keukens wordt curry gebruikt, maar ook het Marokkaanse specerijenmengsel raz-el-hanout geeft een heerlijke smaak aan veel gerechten. En ja, dit typisch Nigeriaanse gerecht lijkt inderdaad verdacht veel op de tamale die ze in veel Midden-Amerikaanse landen serveren...

Ingrediënten

Voor het bonenpuree:
250 g gepelde ogenbonen
1 klein blikje kokosmelk (ca. 165 ml)
½ Mdme Jeanette peper
½ ui
1 el groentebouillon (instant)
½ bananenblad

Voor de groentenvulling:
½ ui
½ Mdme Jeanette peper
1 cm verse gemberwortel
1 el raz-el-hanout
1 el groentebouillon (instant)
1 tomaat
200 g wortel
150 g snijbonen
2 el rozijnen
3 el olie

Bereiding

Laat de bonen minimaal 8 uur weken in koud water (langer mag ook). Leng de kokosmelk met water aan tot 250 ml vocht. Giet de bonen af en mal ze met de aangelengde kokosmelk, ui, Mdme Jeanette en groentebouillon tot een luchtige puree.
Snipper voor de groenten de ui, gember en Mdme Jeanette fijn. Snijd de wortel in blokjes van ½ centimeter, snijd de tomaat in kleine stukjes en de snijbonen in plakjes van ½ centimeter. Verhit de olie in een hapjespan op laag vuur. Fruit hierin de ui, peper, gember en raz-el-hanout gedurende 5 minuten. Bak de wortel 1 minuut mee, doe dan de tomaat, snijbonen, rozijnen en groentebouillon in de pan. Stof ongeveer 10 minuten tot de snijbonen beetgaar zijn.
Bekleed de binnenkant van een ovenschaal (liefst met deksel) met bananenblad en geef de helft van het bonenpuree erop. Verdeel de groenten erover en sluit af met het resterende deeg. Dek dit af met een bananenblad en/of het deksel. Let erop dat de moinmoin goed afgedekt is zodat tijdens het stomen geen water in de schaal kan lopen.
Zet de schaal in een braadslee of een grotere ovenschaal en doe daar zoveel water in dat de schaal met de moinmoin voor twee derde in het water staat. Stoom de moinmoin in een op 200 graden voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte) gaar. De moinmoin is klaar wanneer het  puree stevig aanvoelt. 

Hoofdgerecht voor 2 personen of bijgerecht voor 4 personen




Geen opmerkingen:

Een reactie posten