cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

donderdag 9 augustus 2012

Moinmoin en Akara

Moinmoin en akara zijn populaire gerechten in Nigeria. Ze worden gemaakt van gepelde zwarte ogenbonen. Je kunt ze natuurlijk zelf pellen, maar je bespaart jezelf veel tijd als je gepelde bonen koopt. Ze zijn te vinden in Afrikaanse winkels. Moinmoin wordt gestoomd, akara wordt gebakken in hete olie. Het is verbazingwekkend hoe verschillend beide gerechten smaken, terwijl de basis hetzelfde is.

Ingrediënten

500 g gepelde zwarte ogenbonen
600 ml water
1 grote ui
½ Mdme Jeanettepeper
1 blik sardientjes op olie
2 tl zout
1 blokje visbouillon
Extra voor de moinmoin: 1 hardgekookt ei
Extra voor de akara: 1 ui, olie om in te bakken

Bereiding

Week de bonen overnacht in een ruime hoeveelheid water. Giet ze af in een vergiet en spoel af met koud water. 
 Maal de bonen in de keukenmachine met 600 ml water, het bouillonblokje, zout, Mdme Jeanette en de ui tot een fijn puree. 

Moinmoin
Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte). Geef de helft van het bonenpuree in een ovenschaal, liefst een glazen schaal met deksel. Snijd het ei in plakken en leg die op het bonenpuree. Dek de schaal af met het deksel of met aluminiumfolie en zet het in een braadslee. Doe zo veel water in de braadslee dat de ovenschaal voor 2/3 in het water staat. Bak de maimai ongeveer een uur in de oven. De moinmoin is klaar wanneer een mes erin blijft steken.

Voor 6 - 8 personen 

Akara
Snipper de ui en meng dit door de andere helft van het bonenpuree. Giet ongeveer een halve centimeter diep olie in een koekenpan en verhit dit op matig vuur. Geef met een eetlepel bonenpuree in de hete olie en bak de akara van beide kanten mooi bruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Voor ongeveer 40 stuksMoinmoin
Akara

Geen opmerkingen:

Een reactie posten