cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

woensdag 8 augustus 2012

Egusi met kip en sopropo

East meets West - maar dan anders. Niet Azië en Europa maar West-Afrika en Suriname. Egusi zijn gedroogde meloenpitten, die fijngemalen worden en een nootachtige smaak aan stoofschotels geven. Egusi is erg geliefd in Nigeria. Sopropo is een bittere groente die erg populair is in de Surinaamse keuken. Toen ik de eerste keer egusi at, was mijn eerste gedachte dat ik dat eens met sopropo ga proberen. Zie hier het resultaat. 
Het is een bewerkelijk gerecht, neem er dus even de tijd voor. Egusi kun je heel of gemalen kopen in Afrikaanse winkels, soms vind je ook in Turkse winkels gedroogde meloenpitten. 

Ingrediënten

625 g borrelpootjes
500 g sopropo
1 ui
½ Mdme Jeanette peper
120 g egusi (gemalen)
1 blok kippenbouillon
zout
2 el soja- of zonnebloemolie
2 el palmolie

Bereiding

Halveer de ui en snijd een helft ui in parten. Hak de peper grof. Breng de borrelpootjes met de peper, het bouillonblokje en de uienpartjes aan de kook, laat 20 minuten op matig vuur koken. Giet af, bewaar het kookvocht. Laat de kip een beetje afkoelen.
Snijd ondertussen de sopropo in de lengte doormidden en verwijder met een theelepel de zaadjes. Bestrooi ze royaal met zout en laat even staan.
Verwijder de botjes van het vlees, snipper de andere helft van de ui. Spoel de sopropo af, snijd nogmaals in de lengte doormidden en snijd vervolgens in plakjes van ongeveer een halve centimeter. Verhit de soja-olie in een hapjespan op hoog vuur, bak hierin het vlees in korte tijd rondom bruin. Schuif het vlees naar de rand van de pan en verhit de palmolie. Voeg de ui toe en bak alles samen ongeveer 4 minuten. Voeg de egusi en een halve liter kookvocht toe, breng alles aan de kook. Doe nu de sopropo erbij en laat alles op laag vuur met het deksel op de pan 20 minuten stoven. Breng op smaak met zout.

Voor 3 personen



Geen opmerkingen:

Een reactie posten