cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

vrijdag 11 januari 2013

Crostata met kweeperenjam

Crostata betekent letterlijk vertaald taart. Maar als je ooit Italiaans gebak hebt geproefd, weet je dat het nooit zomaar gewoon een taart is.
Ik heb deze crostata voor het eerst bij een vriend gegeten die het meegenomen had uit Italië. Homemade, ontzettend lekker en natuurlijk geen recept. Maar wel een redelijk goed idee van de ingrediënten, dus ben ik een beetje gaan experimenteren. En al zeg ik het zelf, het is goed gelukt. 
Kweeperenjam vind je in veel Turkse en Marokkaanse winkels. In het seizoen kun je je jam natuurlijk ook zelf maken.

Ingrediënten

250 g kweeperenjam
100 g bloem
75 g gemalen amandelen
30 g suiker
70 g koude boter
1 ei
½ tl amandel essence

Bereiding

Kneed een deeg van alle ingrediënten behalve de jam. Dek af met folie en laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.
Vet een bakvorm van 24 cm in met boter (gebruik het liefst een vlaaivorm met een losse bodem of een springvorm).
Houd een beetje deeg apart voor de garnering, rol de rest van het deeg tussen twee vellen plastic folie uit en leg het losjes in de bakvorm. Bestrijk gelijkmatig met de jam en vouw de randen een beetje naar binnen. Rol het resterende deeg uit, snijd in repen van ongeveer een centimeter en leg deze in een rastervorm op de jam.
Bak de crostata in de op 180 graden voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte) in ca. 30 minuten gaar.Geen opmerkingen:

Een reactie posten