cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

zondag 2 maart 2014

Börek met kipgehakt

Kort geleden vertelde een collega over een recept voor börek van loempiavellen. Hmm, dat moet ik eens gaan proberen! Ik vond een mooi recept op het blog van Eslem, Mijn mixed kitchen. De basis is van haar, de vulling is van mij. Let op, het basisrecept is berekend op 40 loempiavellen, het recept voor de vulling is voldoende voor 25 vellen. Je hebt dus ongeveer 2/3 nodig van het ei-melk-yoghurt-olie mengsel. Ik heb het voor dit recept omgerekend, maar dat is zeker geen reden om niet toch even een kijkje te nemen het blog van Eslem!
Ik heb een mengsel gebruikt van kip- en kalkoengehakt, maar met alleen kipgehakt is het ook erg lekker. De vulling laat zich het beste verwerken op kamertemperatuur, je kunt de vulling dus prima een dag van te voren maken.
Börek is erg lekker als snack tussendoor, als voorgerecht of (samen met een soep) als lunch. Kortom, zorg dat je genoeg maakt!

Ingrediënten

Voor de loempiavellen
25 loempiavellen
2 eieren
2 glazen melk
1/3 glas olie
2/3 glas Turkse yoghurt

Voor de vulling
500 g kip- of kalkoengehakt 
1 rode ui
2 teentjes knoflook
100 g sperziebonen
75 g wortel
3 lente-uien
1 el ras el hanout
½ tl chilipoeder
1 el kipbouillon (instant)
5 takjes verse koriander
2 el olijfolie

Bereiding

Schil de wortel en snijd haar in kleine blokjes, snijd de sperziebonen in stukjes ter grootte van een doperwt. Hak de koriander, ui en knoflook fijn. Snijd de lente-uien in fijne ringen.
Verhit de olie in een hapjespan op matig vuur en fruit hierin de ui, knoflook, ras el hanout en chilipoeder 3 minuten. Voeg dan het gehakt en de kipbouillon toe, bak het gehakt rul.
Doe de wortel en de sperziebonen in de pan, laat ongeveer 10 minuten stoven tot de groenten gaar zijn. Breng op smaak met zout, roer de koriander en de lente-uien erdoor. Laat de vulling afkoelen toe kamertemperatuur.
Meng eieren, melk, yoghurt en olie in een kom. Dompel een loempiavel in dit mengsel, laat het afdruipen en leg het op een bord. Veerdeel een ruime eetlepel van de vulling over het midden van het loempiavel, vouw het dubbel en rol het op tot een lange rol. Rol dit op en leg op een met bakpapier bekleed bakblik.
Bak de börek 35 tot 40 minuten in de op 170 graden voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte).
Voor 25 stuks







2 opmerkingen: