cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

zaterdag 23 maart 2013

Kip met cassaveblad

Je hebt misschien een keer cassave gegeten, maar wist je dat ook het blad van de cassaveplant eetbaar is? In sommige Afrikaanse landen, waaronder Congo en Sierra Leone, is het een populair ingrediënt. Ook in de Indonesische keuken wordt het gebruikt, hoewel ik het hier nog nooit in een restaurant op de kaart heb zien staan. 
Cassaveblad schijnt rijk te zijn aan proteïnen en vitamine A en C. Je kunt gevroren cassaveblad in sommige toko's of Afrikaanse winkels kopen. Het heeft een hele eigen smaak waardoor het moeilijk te vervangen is.
In Afrika is rode palmolie goedkoop en wordt veel gebruikt. In Nederland is het wat duurder en wordt daarom vaak gecombineerd met zonnebloemolie of arachideolie. 

Ingrediënten

750 g kip in delen
1 ui
1 teentje knoflook
½ Mdme. Jeanette peper
125 g ongezouten pinda's
450 g cassaveblad (diepvries), ontdooid
3 el kipbouillon (instant)
½ l water
zout
4 el zonnebloemolie
2 el palmolie

Bereiding

Hak de ui, knoflook en peper fijn. Maal de pinda's in de keukenmachine fijn. Verhit de zonnebloemolie in een grote hapjespan op matig vuur en bak hierin de stukjes kip rondom bruin, haal ze uit de pan. Doe de palmolie erbij en fruit hierin de ui. Voeg na 2 minuten de knoflook en peper toe, bak 1 minuut mee. Doe nu de pinda's erbij en bak ze ongeveer 3 minuten mee. Blijf roeren om te voorkomen dat ze aanbranden. Blus af met het water, voeg de kipbouillon toe en leg de stukjes kip terug in de pan. Breng aan de kook en laat afgedekt zachtjes koken. Doe na 15 minuten het cassaveblad erbij, roer goed door elkaar en laat afgedekt nog 20 to 30 minuten koken, tot de olie boven komt drijven. Breng op smaak met zout. 
Lekker met fufu of rijst.

Voor 3 personen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten