cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

zondag 9 september 2012

Begrir met walnoten en siroop van sinaasappelbloesem

Begrir zijn pannenkoeken van griesmeel en erg geliefd in de Marokkaanse keuken. Het recept hiervoor kreeg ik van een collega, en natuurlijk moest ik het meteen uitproberen. Zij vertelde dat ze de versgebakken pannenkoeken met boter en honing serveert... ik moest meteen aan de heerlijke siropen en noten denken die erg populair zijn in veel Noord-Afrikaanse keukens. Begrir is lekker voor het ontbijt of gewoon tussendoor bij de thee. 
Oranjebloesemwater is te koop in veel Turkse en Marokkaanse winkels.

Ingrediënten

Voor de begrir:
250 g fijn griesmeel
450 ml water
2 tl zout
1½ el droge gist
2 tl bakpoeder

Voor de siroop:
125 g suiker
125 ml water
1 tl oranjebloesemwater
schil van 1 sinaasappel

50 g grof gehakte walnoten

Bereiding

Klop een soepel beslag van alle ingrediënten voor de begrir, laat het in een afgedekte kom een uur rijzen op kamertemperatuur.
Breng in de tussentijd de suiker, het water en het oranjebloesemwater aan de kook, laat op laag vuur in ongeveer 20 minuten inkoken tot een dikke siroop. Snijd de sinaasappelschijn fijn en meng door de siroop, laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Roer het beslag nog een keer goed door. Verhit een koekenpan zonder olie op matig vuur, geef telkens een sauslepel vol beslag in de pan. Laat de pannenkoek bakken tot de bovenkant droog wordt en kleine gaatjes in de pannenkoek komen, draai ze om en bak nog heel even van de andere kant. 
Serveer met de siroop en walnoten.

Voor 12  pannenkoeken van ongeveer 10 cm doorsnee


Geen opmerkingen:

Een reactie posten