cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

zondag 30 november 2014

Parelhoenbout op een bonte stamppot

Wie zegt dat je perse aardappels moet gebruiken voor een stamppot? Probeer eens deze variant met pastinaken, pompoen en andijvie. Minstens net zo lekker als een "gewone" stamppot en ook nog eens erg gezond. Ik heb hokkaido gebruikt, die hoef je niet te schillen. De stamppot is ruim berekend voor 2 personen, grote kans dat je een kliekje overhoudt. Je zou het dus ook prima als vegetarisch hoofdgerecht serveren.
Ik had heerlijk malse parelhoenbouten bij de stamppot, echt een traktatie! 


Ingrediënten

Voor de parelhoenbouten:
2 parelhoenbouten
15 g zongedroogde tomaten
100 g prei
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 el gerookte paprikapoeder
flinke scheut rode wijn
300 ml kipbouillon
1 laurierblad
zout, versgemalen peper
2 el olijfolie

Voor de stamppot:
400 g pastinaken
400 g hokkaido pompoen
1 struik andijvie
1 teentje knoflook
zout, vergemalen peper
nootmuskaat naar smaak

Bereiding

Voor de parelhoenbouten:
Spoel de parelhoenbouten af en dep ze droog. Snijd de zongedroogde tomaten, de prei, de knoflook en de ui fijn. Verhit de olie in een hapjespan op matig vuur, fruit hierin de prei, ui, knoflook en paprikapoeder 2 minuten. Voeg de parelhoenbouten toe, bak ze van beide kanten lichtbruin, blus af met de wijn. Voeg, zodra de wijn verdampt is, het laurierblad, de zongedroogde tomaten en de bouillon toe. Laat afgedekt ongeveer 20 minuten stoven. Controleer of het vlees gaar, is, breng de jus op smaak met peper en zout.

Voor de stamppot:
Was de pastinaken en de andijvie goed, verwijder de pitten van de pompoen. Hak de andijvie grof.Snijd de pastinaken en de pompoen in blokjes, kook in ca. 15 minuten gaar in water met een snufje zout. Giet af, bewaar een glas van het kookvocht.
Stamp de pastinaken en de pompoen, voeg zoveel kookvocht toe dat je een smeuïge puree krijgt. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat, voeg het geperste knoflookteentje toe. 
Zet de pan weer op het vuur, voeg de andijvie in porties toe, laat slinken. 

Om te serveren:
Schep een beetje stamppot op een bord, leg er een parelhoenbout op en giet een beetje jus erover.

Voor 2 personen



Geen opmerkingen:

Een reactie posten