In Surinaamse winkels is amsoi het hele jaar goed te krijgen. Amsoi slinkt nogal, 3 bossen klinkt heel veel maar het gaat echt wel op! Je kunt ook andere bladgroenten gebruiken, zoals paksoy of spinazie. Zoutvlees is gepekeld rundvlees dat veel gebruikt wordt in de Surinaamse keuken. Tegenwoordig kun je het zelfs in sommige supermarkten vinden.
Deze stamppot is niet alleen erg lekker maar ook nog gezond. Zoete aardappelen hebben weinig koolhydraten, en ze zijn een goede leverancier van vezels en vitamine C. Voor een vegetarische variant laat je het zoutvlees gewoon weg.
Ingrediënten
350 g zoutvlees
600 g zoete aardappel
3 bossen amsoi
1 tomaat
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
stukje Mdme Jeanettepeper
zout
olie
1 bakbanaan (voor erbij)
Bereiding
Kook het zoutvlees 15 tot 20 minuten om te ontzouten, neem het uit de pan en laat het een beetje afkoelen, snijd het dan in blokjes.
Hak de ui, knoflook en Mdme Jeanette fijn. Hak de amsoi grof, snijd de bakbanaan in plakjes. Snijd de tomaat in blokjes. Schil de zoete aardappelen, snijd in blokjes en kook in water met een snufje zout gaar. Giet af, bewaar een beetje kookvocht. Stamp de aardappelen, voeg een beetje kookvocht toe zodat ze een beetje smeuïg zijn (voeg niet te veel water toe, aan de groenten zit straks ook nog wat kookvocht).
Verhit wat olie in de pan bak het zoutvlees lichtbruin, voeg de ui, knoflook en peper toe en bak nog 5 minuten op laag vuur. Voeg dan de tomatenblokjes toe, bak tot het sap vrijkomt. Voeg dan de amsoi in porties toe en laat slinken. Stoof nog 5 minuten nadat je alle amsoi toegevoegd hebt. Proef of je nog zout moet toevoegen, meestal geeft het zoutvlees voldoende zout af.
Verhit wat olie in een andere pan en bak hierin de bakbanaan van beide kanten mooi bruin.
Meng de amsoi door de aardappelen, serveer met de plakjes bakbanaan.
Voor 2 personen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten