cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

donderdag 20 november 2014

Geroosterde ganzenbout

Een paar dagen geleden trakteerde ik mezelf op een dagje shoppen in Duitsland. Dat doe ik eigenlijk elk jaar voor de kerst, vooral om bakproducten te kopen. Het was vlak voor Sint Maarten, en op die dag eten veel Duitse gezinnen gans (google maar eens op Martinsgans). Ik kon de verleiding niet weerstaan en kocht 2 ganzenbouten. Ik had geen zin in een klassieke bereiding en ging op zoek naar inspiratie, en wat ligt dan meer voor de hand dan een Perzisch kookboek*? Al snel vond ik een Perzische variant voor een gevulde kalkoen. Vullen was in dit geval natuurlijk geen optie, maar met de ingrediënten wist ik verder wel raad.


Ingrediënten

2 ganzenbouten (of ander gevogelte)
60 ml granaatappelsiroop
½ l kipbouillon
8 el gedroogde cranberries
1 teentje knoflook
1 ui
stuk gember van 1 cm
1 el komijn
2 el koriander
zout, versgemalen peper
olijfolie

Bereiding

Was de ganzenbouten, dep ze droog een strooi er peper en zout op. Leg ze in een braadslee of een ovenvaste schaal. Hak de ui, gember en knoflook fijn. Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan op laag vuur, bak hierin de ui, gember, knoflook, komijn en koriander 10 minuten. Voeg de granaatappelsiroop, de cranberries en de bouillon toe, breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken, breng op smaak met peper en zout. Schenk dit mengsel over de ganzenbouten en rooster ze in de op 200° voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte), controleer regelmatig of er voldoende vocht inzit. Keer ze na 30 minuten om en rooster ze nog eens 20 minuten. Keer ze dan nog een keer om en rooster 5 tot 10 minuten in de heteluchtoven op 180°, zodat ze mooi krokant worden. Controleer of ze gaar zijn door er met een metalen pen of satéprikker in te prikken. Het vocht dat eruit komt moet helder zijn. 
Lekker met gestoomde rijst en groenten of een salade.

Voor 2 personen


*A taste of Persia van Najmieh Batmanglij. Naijmieh Batmanglij is van oorsprong Iraanse maar leeft al jaren in de VS. Ze heeft meerdere kookboeken uitgegeven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten