En toen werd ik ook nieuwsgierig waar de bagel nou echt vandaan komt. We kennen het als typisch Amerikaans, maar de bagel schijnt van oorsprong uit Oost Europa te komen.
Verder vind je op dit blog veel recepten voor heerlijke baksels, met soms heel verrassende ingrediënten.
Ingrediënten
50 g havermout + wat extra
100 g boekweitmeel
100 g speltmeel
1 el honing
2 el walnootolie
snufje zout
12 g verse gist
125 ml lauw water
Bereiding
Maal 50 g havermout in een keukenmachine fijn, meng met het boekweitmeel en speltmeel. Voeg zout, honing, gist, water en 1 el walnootolie toe, kneed alles tot een soepel deeg. Het moet een beetje plakkerig aanvoelen, maar zeker niet nat. Voeg in dat geval nog wat meel toe. Laat afgedekt 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
Verdeel het deeg in 4 porties, rol tot slierten van 1,5 cm dikte, leg de uiteinden op elkaar en zorg dat ze goed aan elkaar zitten. Bestrijk de bagels met de resterende olie en bestrooi ze met een beetje havermout. Laat nog eens 20 minuten rijzen.
Bak de bagels ongeveer 20 minuten in de op 190° voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen en beleg ze naar keuze.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten