Het eindresultaat was een heerlijk voedzaam vegetarisch hoofdgerecht. Het is een gerecht dat ik niet snel zou bedenken als ik aan de Iraanse keuken denk, en toch is ook dit een voorbeeld van hoe je met vrij weinig ingrediënten een kleine smaaksensatie op tafel kunt zetten.
Ingrediënten
200 g boekweit, bulgur of freekeh
100 g groene linzen
1 ui
2 teentjes knoflook
½ el kurkuma
2 el gedroogde munt
1 el komijn
1 laurierblad
3 handen vol spinazie
versgemalen peper en zout
klein bosje verse koriander
1 el kashk
vers citroensap
3 el olijfolie
Bereiding
Week de linzen 1 tot 2 uur in ruim water, giet af en laat uitlekken. Hak de spinazie grof, snijd de ui en de koriander fijn. Los de kashk op in een half kopje warm water, er mogen geen klontjes meer in zitten.
Verhit de olijfolie in een ruime pan op laag vuur, fruit de ui in 5 minuten lichtbruin. Voeg de geperste knoflook, munt, kurkuma en komijn toe en bak nog 1 minuut mee. Voeg de linzen, boekweit, zout en peper naar smaak en 4 kopjes water toe, breng alles aan de kook en laat afgedekt ongeveer 15 minuten koken. Controleer of de linzen en de boekweit bijna gaar zijn. Voeg de spinazie en de koriander toe en eventueel water, laat de spinazie slinken. Roer de kashk erdoor, kook nog eventjes. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
Serveer met een kleine salade.
Voor 2 personen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten