cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

donderdag 12 februari 2015

Uit de boekenkast: winterse curry

Vorige week kon je hier het eerste recept lezen waarvoor ik me door mijn uitgebreide kookboekencollectie heb laten inspireren. Elke week lees je hier een nieuw recept. Om het mezelf makkelijk te maken, pak ik elke week een ander boek, gewoon van links naar rechts. Ze zijn gesorteerd op grootte, dat beloofd dus voldoende afwisseling. 
Vandaag ging de reis naar Azië, het boek geeft een overzicht van recepten uit Japan, Korea, de Filipijnen, Thailand, Vietnam, Birma, India, Sri Lanka, Laos, Cambodja, Indonesië en Maleisië. Een aantal van deze landen komt verderop in de collectie nog aan bod, dus koos ik een recept uit een keuken waar ik geen apart kookboek van heb.
Het werd een recept uit Sri Lanka, een curry dat oorspronkelijk met kip bereid wordt. Ik verving de kip door tofu en groenten en heb genoten van een heerlijk vegetarisch gerecht.
Gedroogd kerrieblad kun je in de meeste toko's vinden. Vervang het eventueel door een blad daon salam.


Ingrediënten

225 g tofu
600 g groene kool
1 winterwortel (ca. 150)
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
1 tot 2 chilipepers
stuk verse gember van 1,5 cm
stuk verse laoswortel van 1,5 cm
1 stengel sereh
5 takjes verse koriander
1 el komijn
1 ½ el koriander
½ el paprikapoeder
6 gedroogde kerriebladen
400 ml kokosmelk
zout
olie

Bereiding

Snijd de tofu in plakken van een halve centimeter. Verhit een laagje olie in een pan op matig vuur, bak de tofu van beide kanten bruin. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Laat een beetje afkoelen en snijd in blokjes.
Snijd de sjalotten, gember, laoswortel, chilipepers en knoflook heel fijn. Kneus de sereh, zodat de smaak vrijkomt. Hak de koriander grof, snijd de wortel in (halve) plakken. Snijd de kool in grove stukjes.
Verhit wat olie in een ruime hapjespan en bak de sjalotten, gember, laoswortel, chilipepers en knoflook op matig vuur. Voeg na 5 minuten de kerrieblaadjes, sereh, koriander, komijn en paprika toe, bak nog heel even mee. 
Blus af met de kokosmelk, breng het geheel aan de kook. Voeg de wortel en de kool toe en laat afgedekt 10 minuten stoven. Roer regelmatig zodat de kool slinkt, voeg eventueel water toe. 
Voeg de tofu, koriander en zout naar smaak toe. 
Serveer met rijst.

Voor 2 personen
Geen opmerkingen:

Een reactie posten