cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

dinsdag 28 oktober 2014

Pompoenravioli in champignonsaus

Sinds precies een week ben ik de gelukkige eigenaresse van een pastamachine. Een paar maanden geleden heb ik voor het eerst zelf pasta gemaakt. De tortellini waren erg lekker, maar het is wel een klus om pastadeeg met de hand uit te rollen. Voor 2 personen is het te doen, maar daar ligt bij mij dan ook de grens. Ook toen zat ik weer's te twijfelen of ik niet toch een pastamachine zou kopen. Begin oktober had ik bij een kookworkshop zelf pasta gemaakt, en toen was ik om. Ik vroeg mijn medefoodbloggers om advies over de aankoop van een pastamachine, en zie daar, iemand bood haar machine voor een schappelijke prijs te koop aan. Zodra ik terug was van vakantie ging ik hem ophalen en natuurlijk ook meteen uitproberen. En ooh wat ben ik er blij mee! Ik vind het vooral erg leuk om gevulde pasta te maken, zoals deze ravioli met herfstige pompoenvulling - net als de pastamachine een blijvertje in mijn keuken!


Ingrediënten

Voor het pastadeeg:
125 g bloem
1 ei
1 el olijfolie
½ tl zout
water
griesmeel

Voor de vulling:
450 g pompoen
50 g gepofte kastanjes (in Turkse winkels het hele jaar te koop als kestane kebab)
1 el verse rozemarijn
25 g geraspte Parmezaanse kaas

Voor de saus:
125 g kastanjechampignons
1 sjalotje
1 teentje knoflook
een scheut witte wijn
250 ml water
100 ml kookroom
1 laurierblad
1 handvol bladpeterselie
zout en peper uit de molen
2 el olijfolie

Bereiding

Voor het pastadeeg:
Kneed een deeg van de bloem, zout, olijfolie, ei en zoveel water dat je een soepel deeg hebt. Laat het afgedekt een half uur rusten.
Rol het deeg dan in porties uit, tot stand 6.

Voor de vulling:
Verwijder de pitten van de pompoen en rooster de pompoen 25 minuten in de op 200° voorverwarmde oven. Laat een beetje afkoelen, verwijder de schil en prak de pompoen fijn met een vork.
Maal de kastanjes, hak de rozemarijn heel fijn. Meng samen met de Parmezaanse kaas door de pompoen.

Voor de ravioli:
Leg een stuk pastadeeg op het werkvlak. met de brede kant naar je toe. Snijd de zijkanten bij zodat je een mooi recht stuk hebt. Geef op de bovenste helft in afstanden van 1 cm ongeveer 1 tl vulling, bestrijk de randen dun met water en vouw de onderste helft naar boven. Druk het deeg goed aan, snijd de ravioli uit met een pastasnijder of een scherp mes. Leg de ravioli op een met griesmeel bestrooide schaal, laat ze 15 minuten drogen.
Breng in een ruime pan water met een snufje zout aan de kook, kook de ravioli in 3 tot 4 minuten gaar (ze zijn gaar als ze boven drijven).

Voor de saus:
Hak de sjalot en de peterselie fijn, snijd de champignons in plakjes. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en fruit hierin de sjalot en het geperste teentje knoflook. Voeg de champignons toe en bak ze lichtbruin. Blus af met een scheutje witte wijn, voeg het water en het laurierblad toe zodra de wijn verdampt is. Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de kookroom toe en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte. Roer de peterselie erdoor en breng op smaak met peper en zout. Serveer met de pasta.
Lekker met een salade erbij.

Voor 2 personen




2 opmerkingen:

  1. Ik ben blij dat hij een goed huis heeft gevonden. Klinkt heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aah, dank je wel voor het compliment :)! Ik ben inderdaad erg blij met de pastamachine, heb nu al 5 keer zelf pasta gemaakt.

      Verwijderen