Ik bestelde een soortgelijk gerecht in een tapasrestaurant maar was niet helemaal onder de indruk van de smaak (nogal zout). Omdat de combinatie van ingrediënten wel erg lekker is, ben ik thuis lekker zelf aan de slaag gegaan. En ooh, wat was het lekker!
In Spanje wordt vaak gebruik gemaakt van aardewerken potten, die in Nederland ook prima te verkrijgen zijn. Als alternatief kun je een tajine of een gewone pan gebruiken.
Ingrediënten
100 g bakkeljauwfilet
1 ui
1 teen knoflook
1 chilipeper (optioneel)
1 blik kikkererwten (uitlekgewicht 240 g)
1 tomaat
150 g spinazie
1 tl gerookt paprikapoeder
1 laurierblad
½ beschuit
1 glas water
1 tl visbouillon (instant)
5 takjes bladpeterselie
versgemalen peper
versgemalen peper
3 el olijfolie
2 hardgekookte eieren
Bereiding
Kook de bakkeljauw 30 minuten om te ontzouten, laat een beetje afkoelen en snijd in blokjes. Verkruimel het beschuit en meng met de bakkeljauw.
Hak de ui, knoflook, chilipeper en peterselie fijn. Snijd de tomaat in blokjes, pel en halveer de gekookte eieren. Laat de kikkererwten uitlekken.
Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur, bak hierin de bakkeljauw lichtbruin, haal uit de pan. Voeg een scheutje olie toe, fruit de ui, knoflook, chilipeper en het paprikapoeder 5 minuten op laag vuur. Voeg de tomaat en het laurierblad toe en bak even mee. Blus af met het water, voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de spinazie in porties toe en laat die slinken. Laat 10 minuten op matig vuur stoven, voeg de laatste 5 minuten de kikkererwten en de bakkeljauw toe. De saus moet een beetje indikken.
Roer de peterselie erdoor, breng op smaak met peper.
Serveer met de eieren.
Lunchgerecht voor 2 personen, tapas voor 4 personen
Hak de ui, knoflook, chilipeper en peterselie fijn. Snijd de tomaat in blokjes, pel en halveer de gekookte eieren. Laat de kikkererwten uitlekken.
Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur, bak hierin de bakkeljauw lichtbruin, haal uit de pan. Voeg een scheutje olie toe, fruit de ui, knoflook, chilipeper en het paprikapoeder 5 minuten op laag vuur. Voeg de tomaat en het laurierblad toe en bak even mee. Blus af met het water, voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de spinazie in porties toe en laat die slinken. Laat 10 minuten op matig vuur stoven, voeg de laatste 5 minuten de kikkererwten en de bakkeljauw toe. De saus moet een beetje indikken.
Roer de peterselie erdoor, breng op smaak met peper.
Serveer met de eieren.
Lunchgerecht voor 2 personen, tapas voor 4 personen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten