cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

donderdag 4 juni 2015

Uit de boekenkast: bloemkool in venkel-uiensaus

Vandaag heb ik een heel speciaal boek uit de kast gepakt. Niet alleen dat mijn moeder er schoorvoetend afstand van gedaan heeft (kookboekenverslaving is blijkbaar erfelijk), het heeft ook een leuk onderwerp: Vollwertküche. Ergens in de 19e eeuw ontstond in Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk een beweging die zich sterk maakte voor gezondere voeding, met minder/geen vlees, minder vetten en zoveel mogelijk verse en volkoren producten. De voorvechters waren van mening dat mensen tijdens de industrialisatie steeds minder gezond gingen eten - dit was dus het pre-fastfoodtijdperk. De recepten zijn best toegankelijk, uiteraard met veel volkoren producten. Ik had nog een bloemkool in huis, dus ging ik gericht op zoek naar een recept. In het originele recept wordt peterselie gebruikt, en de witte wijnazijn is ook mijn eigen verzinsel. In het boek worden aardappels als bijgerecht geadviseerd- ik ging voor parelcouscous. 


Ingrediënten

1 middelgrote bloemkool 
1 venkelknol
2 grote uien
1 teentje knoflook
scheutje witte wijnazijn
125 ml slagroom
1 bos kervel
versgemalen peper en zout
2 el olijfolie
150 g parelcouscous

Bereiding

Hak de uien, knoflook en venkel fijn, bewaar het lof van de venkel. Verdeel de bloemkool in roosjes. Verwijder de dikke steeltjes van de kervel. 
Verhit de olie in een hapjespan op laag vuur, voeg de uien toe en laat ze afgedekt 10 minuten stoven.Voeg de venkel en de knoflook toe en laat nog eens 10 minuten stoven, voeg indien nodig een beetje water toe. 
Kook ondertussen de bloemkool beetgaar in ruim water met een snufje zout, giet af en laat uitlekken. Bereid de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Pureer de kervel en het venkellof met de slagroom, voeg toe aan het venkel-uienmengsel. Breng de saus op smaak met zout, peper en wijnazijn. Schep wat parelcouscous en bloemkool op een bord, serveer met de saus.

Voor 2 tot 3 personenGeen opmerkingen:

Een reactie posten