cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

donderdag 12 maart 2015

Uit de boekenkast: stoofpot van yam en bakbanaan

Het volgende boek op de plank gaat over de keukens van Afrika en het Midden Oosten. Over het algemeen ligt de culinaire grens net onder Marokko, af en toe vind je nog wat Zuid-Afrikaanse recepten maar het gebied ertussen is nog weinig verkend. Erg jammer, de verschillende keukens van dit immense continent hebben een hoop te bieden. Misschien heb je al eens kennis gemaakt met Ethiopische en/of Eritrese keuken maar wat dat je van al de verschillende gerechten met verse vis, diverse bladgroenten, bonen, yam, zoete aardappel... Je begrijpt dat ik een Afrikaans recept gekozen heb, een heerlijk vegetarisch stoofpotje met yam en bakbanaan. Yam kun je bij Afrikaanse winkels kopen of vervangen door zoete aardappel. Palmolie is eveneens te koop in Afrikaanse winkels, en ik heb het ook al in diverse toko's gespot. De smaak kan nogal verschillen, persoonlijk heb ik een voorkeur voor de olie van A.F.P./Zomi (nee, geen sponsoring).


Ingrediënten

500 g yam
2 bakbananen
2 tomaten
100 g spinazie
1 ui
stuk verse gember van 1 cm 
stuk Madame Jeanettepeper (naar smaak)
1 laurierblad
3 pimentkorrels
zout
1 el palmolie

Bereiding

Schil de yam en de bakbananen, snijd de yam in blokjes en de bananen in dikke plakken. Snijd de tomaten in blokjes, hak de ui, peper en gember fijn. 
Doe de bananen en de yam met het laurierblad en de pimentkorrels in een ruime pan, voeg zoveel water toe dat ze net niet onderstaan. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken. Voeg de tomaten, ui, gember, peper en olie toe, kook nog eens 10 minuten. Controleer of de yam en de bananen bijna gaar zijn, doe de spinazie erbij en laat slinken. Breng op smaak met zout.

Voor 2 personen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten