cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

donderdag 19 maart 2015

Uit de boekenkast: Kalkoen met mole poblano

Vandaag is de Mexicaanse keuken aan de beurt. Het kookboek bevat niet alleen veel lekkere recepten maar ook informatie over de belangrijkste ingrediënten uit de Mexicaanse keuken. Het recept dat ik gekozen heb is niet zomaar een recept, mole poblano is een van de populairste sauzen in de Mexicaanse keuken. En zoals het met elk populair gerecht gaat, heeft iedereen het beste recept. Mole poblano is op zich niet moeilijk om te bereiden, het vergt wel even wat tijd. Het is zeker de moeite waard om meteen een dubbele portie te maken en die in te vriezen. 
In het originele recept worden verschillende soorten Mexicaanse pepers gebruikt, die hier niet gemakkelijk te verkrijgen zijn. Gebruik gedroogde pepers naar smaak, eventueel kun je nog een theelepel gerookte paprikapoeder toevoegen voor nog meer aroma. Meestal gebruik je pure chocolade voor deze mole, ik heb cacaopoeder gebruikt. Experimenteer lekker zelf met een mix van noten, vers en gedroogd fruit en specerijen. 


Ingrediënten

600 g kalkoenfilet
50 g sesamzaad
100 g blanke amandelen
100 g (gele) rozijnen
3 grote gedroogde pepers (zie inleiding)
1 ui
2 teentjes knoflook
25 g gember
1 tomaat
1 bakbanaan
70 g tomatenpuree
1 laurierblad
1 el komijn
10 pimentkorrels
½ el kaneel
1 el gedroogde oregano
25 g cacaopoeder
vers citroensap
zout
5 el olie

Bereiding

Week de pepers 15 minuten in 350 ml kokend water, bewaar het weekwater, hak de pepers grof.
Rooster het sesamzaad in een pan zonder vet,houd 3 eetlepels apart, doe de rest in een bakje. Rooster de amandelen op dezelfde manier, doe ze bij het sesamzaad.
Snijd het vlees in 4 gelijke stukken.
Hak de ui, gember en knoflook fijn, snijd de tomaat in blokjes en de bakbanaan in plakken.
Verhit 3 eetlepels olie in een ruime hapjespan op middelhoog vuur, fruit hierin de ui, gember en knoflook. Voeg de pepers, specerijen, rozijnen, tomaat en bakbanaan toe, bak ongeveer 5 minuten, roer af en toe.
Doe dan het cacaopoeder, tomatenpuree, sesamzaad en amandelen en 250 ml van het weekvocht erbij, breng aan de kook en laat afgedekt 10 minuten koken op matig vuur.
Pureer de saus -eventueel in porties - met een blender of staafmixer, voeg indien nodig meer water toe. De saus moet wel vrij dik zijn, bijna een puree.
Doe de saus in de pan, breng opnieuw aan de kook en breng op smaak met zout en citroensap.
Verhit de resterende olie in een (gril)pan en bak het vlees hierin gaar. Serveer met de saus en het resterende sesamzaad.
Lekker met rijst en verse groenten of een salade.

Voor 4 personen



Geen opmerkingen:

Een reactie posten