cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

donderdag 2 april 2015

Uit de boekenkast: Rijsttoetje met pruimencompote

Oké, ik beken: ik heb een beetje gesmokkeld deze keer. Het recept komt uit een kookboek dat nog lang niet aan de beurt was, maar ik had zo'n lekker toetje gezien en dat leek me echt iets voor Pasen! Het toetje wordt met rijst gemaakt en geserveerd met een compote. Ik heb pruimen gebruikt die nu heel goed te krijgen zijn. Het leuke aan dit recept is dat je elk soort fruit hiervoor kunt gebruiken waardoor je niet afhankelijk bent van het seizoen. Ik heb portwijn voor de compote gebruikt. Als je geen alcohol wilt gebruiken, kun je vruchtensap gebruiken. Voeg dan wel wat minder suiker toe. Het dessert is makkelijk te bereiden, en ook heel goed voor te bereiden. De rijst kun je het beste een dag van te voren maken, en dan met lauwwarme compote serveren. 

Ingrediënten

75 g risottorijst
400 ml melk
200 ml slagroom
1 vanillestokje
75 g witte basterdsuiker
4 g agar agar
300 g pruimen
50 ml portwijn
70 ml water
1 kaneelstokje
15 g vanillesuiker
35 g witte basterdsuiker
1 tl aardappelzetmeel
30 g blanke amandelen

Bereiding

Snijd het vanillestokje in de lengte open en schaap het merg eruit. Doe het merg, het vanillestokje, de melk, rijst en suiker samen in een pan, doe het deksel erop en breng aan de kook. Kook de rijst in 10 tot 15 minuten gaar, voeg de agar agar toe en meng goed. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur. Klop de slagroom lobbig en meng door het rijstmengsel, zet minimaal 1 uur in de koelkast.
Halveer de pruimen en verwijder de pitten, snijd ze in kleine stukjes. Doe de pruimen met beide soorten suiker, de portwijn, water en kaneel in een pan en breng aan de kook. Laat op laag vuur 10 minuten koken, tot de pruimen zacht zijn - laat ze niet stuk koken. 
Meng het aardappelzetmeel met 2 theelepels water en roer door de compote, laat nog 1 minuut koken tot de compote bindt. Laat afkoelen tot lauwwarm.
Rooster de amandelen in een koekenpan zonder vet, laat ze een beetje afkoelen en hak ze grof.
Verdeel het rijstmengsel over 4 glazen of schaaltjes, verdeel de compote erover en bestrooi met de amandelen.

Voor 4 personen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten