cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

zaterdag 11 april 2015

Volkoren speltbroodjes met daslook en zongedroogde tomaten

Daslook - ook wilde knoflook genoemd - is een bladgroente met een knoflookachtige smaak. Daslook groeit in het wild - en is in Nederland beschermd. In België en Duitsland mag je daslook wel in het wild plukken. Ik heb het in mijn tuin, de planten zijn inmiddels ook in sommige tuincentra in Nederland te krijgen, en onlangs zag ik daslook bij het groenteboer - geïmporteerd uit Frankrijk, werd me verzekerd. Heb je het eenmaal in de tuin gaat het enorm woekeren. Als je ook nog ruimte wilt laten voor andere planten doe je er goed aan om het in een pot te planten. Daslook is een meerjarige plant.
Je kunt het op verschillende manieren verwerken, bijvoorbeeld in deze broodjes. Ik heb volkoren speltmeel gebruikt, maar dit recept lukt ook met gewoon speltmeel of tarwebloem.


Ingrediënten

250 g volkoren speltmeel
15 g verse gist
½ tl zout
1 el honing
1 el olijfolie
10 daslookbladeren
50 g zongedroogde tomaten op olie
ca. 130 ml lauw water


Bereiding

Hak de daslook en de zongedroogde tomaten fijn. Doe het meel in een ruime kom, maak een kuiltje in het midden en doe daar de gist, honing, olie en zout in. Voeg 100 ml water toe en kneed tot een samenhangend deeg. Voeg zoveel water toe dat je een zacht deeg hebt - het mag niet plakkerig worden. Kneed nu de daslook en de tomaten door het deeg. Laat het deeg afgedekt 45 minuten op kamertemperatuur rijzen. 
Verdeel het deeg in 4 porties, maak er bolletjes van en druk ze een beetje plat. Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik en bak ze ongeveer 25 minuten in de op 200° voorverwarmde oven.

Voor 4 broodjes


Geen opmerkingen:

Een reactie posten