cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

woensdag 25 juni 2014

Foodblogswap: speltbrood en frambozenspread

Het is alweer tijd voor de foodblogswap. Deze maand mocht ik koken van de blog van Annemieke: eethetbeter.nl. Een onwijs leuke blog met lekkere en gezonde recepten. Annemieke volgt een opleiding tot natuurvoedingsadviseur en is erg bezig met het ontwikkelen van gezonde, suikervrije recepten. Behalve recepten vind je op haar blog ook veel informatie over gezonde producten en alternatieven voor suiker. Annemieke slaagt er op een hele leuke manier in de informatie duidelijk over te brengen. Én ze laat zien dat gezond eten absoluut lekker is! Ze heeft veel aandacht voor de presentatie van haar gerechten en heeft ook een paar hele leuke traktaties voor kinderen in petto. 
Het was even zoeken wat ik ging maken, want er zijn zo veel recepten die ik wil uitproberen! Uiteindelijk viel mijn keuze op een suikervrij speltbrood en - om het af te maken - een vruchtenspread zonder suiker (ja, dat kan!). 
Ik had een paar dagen terug een suikervrij speltbrood gemaakt maar daar was ik niet helemaal tevreden over, dus was ik reuze benieuwd naar het recept van Annemieke. Zij gebruikt in haar recept honing (of appelstroop) om het brood te zoeten, verder heeft zij sinaasappelsap toegevoegd aan het deeg. Omdat ik bang was dat het mij te zoet zou worden en misschien ook niet zo heel goed samengaat met de frambozenspread, heb ik het sap vervangen door water. Verder heb ik een deel van het speltmeel vervangen door roggemeel en - bij gebrek aan een broodbakmachine - heb ik het brood in de oven gebakken. 
Verder was ik enorm benieuwd naar de suikervrije aardbeienspread met chiazaadjes. Ik had eerder al op een ander blog een recept gezien voor pudding met chiazaadjes, maar daar stond verder geen uitleg bij over wat de chiazaadjes doen. Die uitleg vond ik bij Annemieke wel: ze zorgen voor de versteviging van het fruitmengsel. Wat een openbaring! In plaats van de aardbeien gebruikte in frambozen (uit de diepvries). Ik heb ze niet gezoet, alleen wat verse munt erbij voor een lekker frisse smaak. En geloof me, dit was een heerlijk gezond ontbijt! Wil je het zelf uitproberen? Dan heb ik hier de recepten voor je!


Speltbrood

Ingrediënten

350 g volkoren speltmeel
150 g roggemeel
15 g honing
15 ml olijfolie
7 g droge gist
7 g zout
325 ml lauw water
1 el lijnzaad

Bereiding

Meng de droge ingrediënten in een ruime mengkom, roer dan de honing en de olijfolie erdoor. Voeg de helft van het water toe, kneed met de deeghaak van de handmixer. Voeg nu zoveel water toe dat je een samenhangend deeg kunt kneden dat van de rand van de kom loslaat. Laat afgedekt op kamertemperatuur 1 tot 2 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.
Kneed het deeg nogmaals met de hand door en leg het in een ingevette cakevorm van 20 cm, snijd de bovenkant in de lengte in met een scherp mes zodat het brood tijdens het bakken mooi openbarst. Strooi het lijnzaad erover en laat nog 15 minuten rijzen. 
Bak het brood ca. 20 minuten in de op 200° voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte). Klop op de onderkant van de bakvorm, als het hol klinkt, is het brood gaar.
Laat het brood 5 minuten in de vorm staan, laat het dan op een rooster verder afkoelen.

Frambozenspread

Houd er rekening mee dat de spread van ongekookt fruit bereid wordt en dus niet onbeperkt houdbaar is. Maak dus liever telkens een kleinere portie.

Ingrediënten

75 g frambozen (vers of diepvries)
1 el chiazaad
2 blaadjes verse munt

Bereiding

Week de chiazaadjes een half uur in een bodempje water. Pureer ze dan samen met de frambozen en de munt in de blender of met een pureerstaaf.
Bewaar tot gebruik in de koelkast.




2 opmerkingen:

  1. Zo super leuk om dit te lezen, nogmaals dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan, ik heb echt gesmuld van het brood en de jam. Ik ga zeker nog vaker recepten van je uitproberen!

      Verwijderen