cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

dinsdag 19 februari 2013

Vegetarische pizza calzone

Vaak wordt pizza calzone gevuld met gehakt en tomatensaus. Erg lekker, maar deze vegetarische variant is ook zeker niet te versmaden. Het leuke aan pizza calzone vind ik dat je een krokant pizzadeeg hebt met een smeuïge vulling.
Let erop dat het werkvlak goed met bloem bestoven is wanneer je de pizza vult, anders kan de bodem scheuren.

Ingrediënten

Voor het deeg:
250 g bloem
1 tl zout
1 el droge gist
1 el olijfolie
125 ml lauw water

Voor de vulling:
250 g verse (wilde) spinazie
150 g broccoli
250 g (kastanje) champignons
200 g tomaten
1 rode ui
2 kleine chilipepers
2 teentjes knoflook
1 mozzarella
50 g geraspte kaas (pikant of jong belegen)
2 el verse peterselie
10 blaadjes verse basilicum
zout
versgemalen zwarte peper
3 el olijfolie

Bereiding

Voor het deeg:
Kneed een soepel deeg van alle ingrediënten, laat het 30 tot 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Voor de vulling:
Snijd de ui in dunne ringen, hak de peper fijn. Verwijder de dikke stelen van de spinazie, scheur in grove stukken. Snijd de broccoli in roosjes. Snijd de champignons in plakken en de tomaten in stukjes. 
Scheur de mozzarella in stukken, meng met de geraspte kaas en de fijngehakte peterselie en basilicum. 
Verhit de olijfolie op matig vuur in een hapjespan en fruit hierin de ui. Voeg na 2 minuten de chilipeper en de geperste knoflook toe, bak eventjes mee. Doe dan de champignons en de broccoli erbij, laat ongeveer 3 minuten koken. Geef nu de tomaten in de pan, laat 5 minuten zachtjes koken. Laat dan de spinazie slinken, zet het vuur wat hoger en kook tot bijna al het kookvocht verdampt is. Breng op smaak met zout en peper.

Voor de calzone:
Verdeel het deeg in 2 porties, rol op een met bloem bestoven werkvlak uit tot het deeg ongeveer de dikte van een munt heeft, probeer het deeg een beetje rond uit te rollen. Verdeel de groenten op een helft van elke pizzabodem, strooi het kaas-kruidenmengsel erover en vouw de pizza dicht. Vouw de randen goed samen en leg de calzone op een bakblik.
Bak in de op 180 graden voorverwarmde oven (heteluchtoven) in 10 tot 15 minuten gaar.

Voor 2 personen





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen