cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

donderdag 16 mei 2013

Ovenschotel met pasta en kipgehakt

Een paar dagen geleden zag ik in een Turkse winkel bucatini, een pastasoort die lijkt op een rietje. In Nederland kom je deze soort niet vaak tegen, dus kon ik de verleiding niet weerstaan en kocht een pakje. Ik moest even terugdenken aan mijn kinderjaren, toen ik inderdaad ongekookte bucatini als rietje gebruikte... Vervolgens moest ik denken aan pasticcio en pastitio, Italiaanse en Griekse ovengerechten die perfect zijn voor een regenachtige dag en de basis vormen voor dit gerecht. Neem er even de tijd voor, en geniet van het resultaat.
Je kunt de bucatini vervangen door penne of ziti, die wel makkelijk verkrijgbaar zijn. 

Ingrediënten

200 g bucatini (of andere pasta)
250 g kipgehakt
3 tomaten
1 aubergine (ca. 300 g)
1 ui
2 teentjes knoflook
100 g amandelen
1 el komijn
1 laurierblad
1 el kipbouillon (instant)
1 tl verse tijm (alleen de blaadjes)
1 ei
250 g Turkse of Griekse yoghurt
1 mozzarella (125 g)
3 el olijfolie + wat extra
zout
versgemalen witte peper

Bereiding

Kook de pasta beetgaar, giet af en laat uitlekken. Snijd de aubergine doormidden, strooi er wat zout op en laat ongeveer 15 minuten staan. Spoel de aubergine goed af en snijd in blokjes.  Hak de ui en de knoflook fijn, hak de amandelen grof, snijd de tomaten in blokjes. 
Meng de yoghurt met het ei, snijd de mozzarella in plakken.
Verhit wat olijfolie in een hapjespan op matig vuur en fruit hierin de ui. Voeg na 2 minuten de knoflook en komijn toe, bak eventjes mee. Geef het gehakt in de pan en bak het rul. Doe dan de aubergine en het laurierblad erbij en schep om met het gehakt. Bak tot de aubergine zacht begint te worden en doe dan de tomaten erbij. Laat ongeveer 5 minuten inkoken tot je een dikke saus hebt, breng op smaak met bouillonpoeder, zout en peper. Verwijder het laurierblad, roer de tijm en amandelen erdoor.
Bedek de bodem van een ingevette ovenschaal met de helft van de pasta, doe de gehaktsaus erop. Bedek de saus met de overige pasta, giet het ei-yoghurtmengsel erover en verdeel de plakjes mozzarella erover. 
Bak 20 tot 25 minuten in de op 180 graden voorverwarmde oven (heteluchtoven).

Voor 2 personen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten