cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

vrijdag 11 juli 2014

Bietenrisotto met feta

Dit recept spookte al een tijdje door mijn hoofd, alleen had ik met de regen van de laatste dagen niet zo'n zin om bieten uit de moestuin te halen. Maar gelukkig was het vrij snel weer gedaan met de regen en de bieten waren nóg groter geworden.
Het mooie aan deze groente is dat je werkelijk alles ervan kunt gebruiken. Je kunt het blad bijvoorbeeld ook roerbakken, kleine bladeren kun je rauw door de salade mengen.
Risotto is vrij snel te bereiden, de bieten kosten wat meer tijd, die kun je dus het beste de dag ervoor al roosteren. Je kunt natuurlijk ook voorgekookte bieten gebruiken, maar de smaak is dan wel een beetje anders. Als je geen bietenblad hebt kun je een andere stevige bladgroente gebruiken.


Ingrediënten

400 g bieten
5 bietenbladeren
200 g risottorijst
10 blaadjes verse dragon
1 sjalot
1 teentje knoflook
1 cm gember
1 jalapeño peper
650 ml groentebouillon
100 g feta
balsamico azijn
2 el olijfolie
zout


Bereiding

Was de bieten goed af en rooster ze 45 tot 60 minuten in de op 200° (onder- en bovenwarmte) voorverwarmde oven. Laat ze een beetje afkoelen en trek de schil eraf, snijd de bieten in kleine blokjes.
Hak de sjalot, gember, jalapeño peper, knoflook en dragon fijn. Snijd de stengels van het bietenblad in stukjes en hak het blad grof.
Verhit de olie in een hapjespan op matig vuur en fruit hierin de sjalot, gember, jalapeño peper en knoflook 2 minuten. Draai het vuur laag en voeg de rijst toe. Bak even mee, tot de rijstkorrels glazig zijn. Blus af met een beetje bouillon, wacht tot de bouillon opgenomen is en voeg dan weer wat bouillon toe. Herhaal dit tot de rijst bijna gaar is, meng dan de bieten en de steeltjes van het blad door de rijst. Laat 5 minuten meekoken, roer, als de rijst gaar is, het bietenblad en de dragon erdoor, breng de risotto op smaak met zout en balsamico azijn.
Verkruimel de feta over de risotto.

Voor 2 tot 3 personen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten