cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

zondag 11 augustus 2013

Bramenclafoutis

Toen ik vanochtend ging hardlopen, zag ik dat de eerste bramen rijp waren. Dat deed me denken aan vroeger, toen mijn oma met mij bramen ging plukken - dus trok ik later op de dag erop uit om met een redelijk gevulde emmer heerlijk zoete bramen weer thuis te komen. Niet genoeg om jam te maken maar wel ruim voldoende voor een heerlijke clafoutis, een Frans gebak dat oorspronkelijk met kersen gemaakt wordt.
Een kleine tip: als je zelf bramen gaat plukken, was ze grondig zodat er geen ongedierte of andere plantjes (zoals klitten) tussen zitten. 

Ingrediënten


500 g bramen
100 g bloem
50 g witte basterdsuiker
4 eieren
200 ml melk
snufje zout

Bereiding


Klop de eieren met de suiker schuimig, voeg dan de bloem, melk en zout toe. Roer alles tot een dun beslag (ongeveer zo als pannenkoekenbeslag). Verdeel de bramen over de bodem van een ingevette taartvorm, giet het beslag erover. Bak de clafoutis in de op 180 graden voorverwarmde oven (heteluchtoven) in ongeveer 30 minuten mooi bruin.


5 opmerkingen:

  1. Heerlijk!

    Met een emmer vers geplukte bramen uit de duinen op het aanrecht, meteen gegoogeld wat er allemaal nog meer mee kan, dan er jam van maken.

    Toen ik jouw recept zag, hoefden we niet verder te zoeken. En hoewel het eigenlijk een nagerecht is, hebben wij het vandaag als hoofdgerecht gegeten.

    Nu ik weet hoe eenvoudig dit recept is, gaan we het zeker vaker maken en met andere soorten fruit. Ook de oorspronkelijke met kersen.

    Dankjewel Katrin!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Erik, leuk om te lezen dat jullie zo enthousiast zijn over dit recept! En mochten jullie nog bramen over hebben: pureer ze eens met Griekse of magere yoghurt en je hebt een heerlijke smoothie.
    Veel kookplezier!
    Groeten,
    Katrin

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vandaag een hartige variant gemaakt met pompoen, courgette, feta, een blikje gemengde bonen en stukjes perzik. In plaats van suiker wat kruiden door het ei-schuim gedaan. M'n zoontje (6) vindt het ook leuk omdat hij mag mixen. En hij lust het!

    De smoothie heb ik nog niet geprobeerd..;)

    Groetjes Erik.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat klinkt ook wel erg lekker! Ik kan me ook voorstellen dat een Mexicaanse variant met mais, rode bonen en chayote (of courgette) erg lekker is, eventueel met cheddar of mozzarella.

    BeantwoordenVerwijderen