cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

dinsdag 29 maart 2016

Citroentulband

Ik bak maar zelden tulbandjes. Niet omdat ik ze niet leuk vind, maar omdat ze vaak met geen mogelijkheid uit de vorm te krijgen zijn - en al helemaal niet uit een nieuwe vorm. Niet echt handig als je visite krijgt en toch al een strakke planning hebt. Maar met een rustig paasweekend voor de boeg vond ik het wel weer's leuk om het uit te proberen. Als kind was ik gek op citroencake - en nog steeds. Dat leek me een prima recept om uit te proberen. En je zal het altijd zien, als je zo lekker stressvrij aan het bakken bent, komt de cake gewoon in een keer uit de vorm.
Soms is het even een kleine uitdaging om de juiste hoeveelheid beslag te berekenen, deze omrekentabel is een handig hulpje hierbij.


Ingrediënten

125 g zachte boter 
2 eieren
100 g suiker
150 g bloem
1 tl bakpoeder
25 g geraspte kokos
1 biologische citroen
75 g poedersuiker
2 el gehakte pistachenoten

Bereiding

Doe de boter met de suiker in een beslagkom en mix met een handmixer tot de suiker opgelost is. Voeg de eieren één voor één toe, meng elk ei 30 seconden door het beslag. Spoel de citroen af met het water en rasp de schil doe die bij het beslag. Meng de bloem en het bakpoeder en voeg dit in 2 tot 3 porties toe. Meng alle ingrediënten tot een glad beslag, spatel als laatste de kokosnoot erdoor. 
Vet een tulbandvorm van 16 cm in met boter en bestuif met bloem, doe het beslag in de vorm en strijk de bovenkant met de bolle kant van een lepel glad.
Bak de cake ca. 35 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte). Controleer met een houten stokje of de cake gaar is, laat hem 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal de cake dan uit de vorm en laat hem op een rooster volledig afkoelen. 
Pers een halve citroen uit, meng 2 eetlepels van het sap met de poedersuiker, giet dit voorzichtig over de tulband (leg een stuk keukenpapier eronder om de druppels op de vangen), strooi de pistachenoten erop.

Voor een tulband van 16 cm Ø




Geen opmerkingen:

Een reactie posten