cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

zondag 29 september 2013

Gegrilde kippenbout met champignonrisotto

Net terug van een heerlijke vakantie op Sicilië, ga ik thuis nog even nagenieten van de Italiaanse keuken. Risotto komt weliswaar uit het noorden van Italië, maar symboliseert wel wat voor mij het meest kenmerkend is voor de Italiaanse keuken: eenvoudige, verse producten en passie zijn onmisbare ingrediënten voor een heerlijke maaltijd. Als je het liever niet zo pittig hebt, kun je natuurlijk gewoon minder chilipepers gebruiken.
Eén van mijn culinaire souvenirs uit Sicilië was een ricotto salata, de gedroogde variant van de ricotta. Deze kaas is niet overal te verkrijgen. Probeer het in een Italiaanse delicatessenzaak of gebruik als alternatief een andere milde kaas. 

Ingrediënten

Voor de kip:
2 kippenbouten
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
2 kleine chilipepers
1 el verse rozemarijn
sap van ½ citroen
2 el olijfolie
zout
peper

Voor de risotto:
200 g risottorijst
5 g gedroogde paddenstoelen
250 g kastanjechampignons
1 blokje bospaddenstoelen- of groentebouillon
ca. 0,6 l water
1 rode ui
5 kleine chilipepers
1 teentje knoflook
2 el tomatenpuree
scheutje witte balsamico azijn
2 el verse peterselie
ricotto salata of een andere milde kaas
1 el boter
2 el olijfolie


Bereiding

Voor de kip:
Hak de ui, knoflook, chilipepers en rozemarijn grof, schik met de kip in een ovenvaste schaal. Strooi zout en peper over de kip, giet het citroensap en de olijfolie erover. Bak de kip ongeveer 45 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte). Dek de kip af met aluminiumfolie wanneer zij te bruin wordt.

Voor de risotto:
Week de gedroogde paddenstoelen ongeveer 15 minuten in een kopje heet water, knijp het water eruit en snijd ze wat kleiner. Bewaar het weekwater.
Hak de ui, chilipeper en peterselie grof, snijd de champignons in plakken.
Verhit de olijfolie en de boter in een hapjespan op matig vuur. Fruit hierin de ui, de geperste knoflook en chilipepers tot de uien lichtbruin worden. Voeg de risottorijst toe en bak tot de rijst glazig wordt. Blus af met een scheutje balsamico azijn en het weekvocht van de paddenstoelen. Verkruimel, zodra de azijn opgenomen is, het bouillonblokje boven de rijst en voeg de tomatenpuree en ongeveer een derde van het water toe. Laat de risotto op laag vuur koken en voeg meer water toe wanneer het vocht opgenomen is. Controleer, wanneer ook dit water opgenomen is, of de rijst bijna gaar is. Meng dan de champignons en de gedroogde paddenstoelen door de rijst, voeg het resterende water toe en laat de rijst gaar koken. De rijst moet smeuïg zijn. Roer de peterselie erdoor, breng op smaak met peper en zout. 

Serveren:
Doe de risotto samen met de kip op een bord, strooi voor het serveren wat geraspte kaas over de risotto.

Voor 2 personen







Geen opmerkingen:

Een reactie posten