Je kunt de verse gist in dit recept vervangen door een half zakje droge gist.
Ingrediënten
Voor het deeg
250 g bloem
10 g verse gist
1 eidooier
100 ml lauwwarme melk
35 g suiker
35 g boter
snufje zout
Voor de vulling
60 g maanzaad
50 ml melk
25 g suiker
10 g rozijnen
10 g boter
1 tl vanillesuiker
1 el gemalen amandelen
30 g zoetzure appel
1 el geraspte citroenschil
Wat extra melk
Bereiding
Deeg
Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden. Doe daar de gist in, strooi er 1 tl suiker overheen. Strooi de rest van de suiker en het zout over de bloem. Giet de melk over de gist en voeg de eidooier toe. Smelt de boter en voeg die als laatste toe. Kneed tot een soepel deeg, het moet makkelijk loslaten van de kom. Laat het deeg op kamertemperatuur een uur rijzen, maak ondertussen de vulling.
Vulling
Week de rozijnen in lauw water, snijd de appel in fijne blokjes. Maal het maanzaad in een koffiemolen en verwarm het samen met de melk en de suiker op laag vuur tot de melk bijna helemaal opgenomen is. Giet de rozijnen af. Neem de pan van het vuur, meng met de overige ingrediënten voor de vulling. Laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenhitte). Kneed het deeg nog een keer door en maak er balletjes van 2 cm van. Rol die op een met bloem bestoven werkvlak uit tot rondjes van 8 cm. Geef in het midden van elk deegrondje 1 tl vulling. Vouw ze samen tot halve maantjes, druk de rand met een vork samen. Leg de pasteitjes op een met bakpapier bekleed bakblik, bestrijk de bovenkant met melk. Bak ongeveer 15 minuten tot de bovenkant mooi bruin kleurt.
Voor 20 tot 25 stuks
Geen opmerkingen:
Een reactie posten