In Duitsland en Oostenrijk worden vaak gemalen amandelen of hazelnoten verwerkt in gebak, je kunt het daar in elke supermarkt kopen. In Nederland ben ik het nog niet tegengekomen. Je kunt hele noten zelf malen in een koffiemolen of in een keukenmachine.
Ingrediënten
Voor de bodem
1 ei
½ zakje vanillesuiker
25 g suiker
20 g bloem
½ tl bakpoeder
50 g gemalen amandelen
Voor de vulling
100 g bosvruchten (vers of diepvries)
200 g slagroom
150 g mascarpone
3 blaadjes witte gelatine
Voor het glazuur
100 g witte chocolade
25 g boter
15 g geschaafde amandelen
Bereiding
Laat de bosvruchten ontdooien.
Klop het ei met een mixer luchtig op, voeg de suiker en de vanillesuiker toe. Meng de bloem met het bakpoeder en zeef het boven het ei (het beslag wordt hierdoor mooi luchtig). Meng alles kort met de gemalen amandelen. Bekleed de bodem van een springvorm van 20 cm met bakpapier, geef het beslag erin en strijk de bovenkant glad. Bak in 15 minuten in een heteluchtoven op 160 graden (180 graden in een gewone oven). Haal de rand van de vorm voorzichtig los en laat de bodem volledig afkoelen.
Leg de bodem op een bord en leg er een taartring omheen. Als je die niet hebt kun je zelf een rand vouwen van aluminiumfolie.
Klop de slagroom stijf. Week de gelatine ongeveer 5 minuten in koud water. Knijp de gelatine uit en smelt haar in een pan op laag vuur zonder te laten koken. Vermeng met 1 el mascarpone. Meng dit met de overige mascarpone, de bosvruchten en de slagroom. Geef deze massa op de taartbodem en strijk de bovenkant glad. Laat ongeveer een uur opstijven in de koelkast.
Smelt de chocolade met de boter boven een warmwaterbad, verdeel de gesmolten chocolade in een dunne laag op de taart en bestrooi met de geschaafde amandel. Zet de taart nog 2 uurtjes in de koelkast. Verwijder de taartring. Spoel het taartmes regelmatig met heet water, op deze manier kun je de taart snijden zonder het glazuur te breken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten