Maar goed, ondertussen heb ik dus dit kookboek vol met prachtige recepten die ik natuurlijk moet uitproberen. Het leuke is dat Jean-Marie Dumaine de wilde planten verwerkt in gerechten waar menig kok van zou opkijken. Hij laat zien dat wilde planten en culinaire hoogstandjes heel goed samengaan. Tijdens het doorbladeren van het boek was ik dan ook regelmatig verbaasd over welke wilde planten je allemaal kunt eten, maar vooral over de toepassingen in de uiteenlopende gerechten.
Bij mijn eerste probeersel ben ik binnen mijn comfortzone gebleven. In het oorspronkelijke recept wordt eekhoorntjesbrood of zwavelzwam gebruikt, die heb ik vervangen door courgette. Dat heeft vooral te maken met mijn comfortzone, maar ook met de droogte in de afgelopen weken. Paddenstoelen hebben nu niet bepaald hoogseizoen...Verder heb ik de samenstelling van de marinade een beetje aangepast. Ben je op zoek naar een net iets ander voor- of bijgerecht of wil je gewoon iets nieuws uitproberen met courgette - leef je uit.
Ingrediënten
Voor de courgette:
500 g courgette
olijfolie
Voor de marinade:
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
½ jalapeño peper
1 flinke handvol bijvoettoppen (incl. bloemen)
100 ml olijfolie
250 ml droge witte wijn (of 2 delen sinaasappelsap en 1 deel wittewijnazijn voor een variant zonder alcohol)
zout, versgemalen witte peper
Bereiding
Snijd de courgette, afhankelijk van de grootte, in de lengte doormidden of in vieren en vervolgens in plakjes. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de courgette in porties lichtbruin.
Hak de knoflook, jalapeño peper en bijvoet grof. Halveer de sjalotjes en snijd ze in ringetjes. Breng alle ingrediënten voor de marinade samen aan de kook, laat eventjes koken en giet over de courgette. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Serveer als voor- of bijgerecht.
Voor 4 personen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten