cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

vrijdag 26 februari 2016

Quiche met venkel

Ik moet bekennen dat ik niet vaak quiche maak, maar dit was absoluut een geslaagd experiment. Ik was weer eens gezwicht voor 2 mooie venkelknollen zonder van te voren te bedenken wat ik ermee ga maken. De eerste heb ik dus verwerkt in deze quiche, de tweede ging in een salade met bloedsinaasappels.
Maar goed, terug naar de quiche. Het duurt even voordat 'ie op tafel staat, maar je kunt het prima voorbereiden. Je kunt bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid deeg maken en in porties invriezen, en ook de venkel kun je van te voren maken.
De quiche is heerlijk als lunch of hoofdgerecht, en ook prima geschikt om mee te nemen voor een picknick. 


Ingrediënten 

Voor het deeg:
175 g bloem
35 g koude boter
snufje zout
koud water

Voor de vulling:
½ ui
1 teentje knoflook
1 venkelknol
2 el olijfolie
2 eieren
250 g ricotta
100 g geraspte pecorino

Bereiding


Voor het deeg:
Doe de bloem met het zout en de boter in een kom, meng de bloem met de boter. Voeg dan zoveel water toe dat je er een stevige deeg van kunt kneden. Wikkel het deeg in plastic folie en leg het een half uur in de koelkast (langer mag ook).
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit ter grootte van de vorm. Bekleed de ingevette vorm met het deeg, druk het een beetje aan.

Voor de vulling:
Snijd de ui in ringen en de knoflook in dunne plakken. Snijd de venkelknol in vieren, verwijder de droge uiteinden en de harde stronk. Snijd vervolgens in dunne plakken.
Verhit de olie in een koekenpan op matig vuur, fruit de ui en de knoflook tot de ui glazig begint te worden. Voeg dan de venkel toe en bak een paar minuten, roer regelmatig. Voeg een half glas water, wat zout en peper toe en laat 5 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat de venkel goed uitlekken in een vergiet.
Meng ondertussen de eieren met de ricotta en de pecorino, breng het mengel krachtig op smaak met zout en peper (houd er wel rekening mee dat de pecorino ook een beetje zout is).

Voor de quiche:
Verwarm de oven voor op 180°C (onder- en bovenwarmte), vet een ovenvaste vorm van 24 cm °Ø.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit ter grootte van de vorm met een rand van ca. 2 cm, bekleed de vorm met het deeg.
Verdeel de venkel erover en giet het kaasmengsel erop, strijk de bovenkant glad. Bak de quiche ca. 45 minuten, tot de bovenkant mooi bruin is.
Lekker met een salade erbij.

Lunchgerecht voor 4 tot 6 personen
Hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten