cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

woensdag 10 februari 2016

Mysterybox: Kikkererwtenburger met avocado-sinaasappelsalsa

De laatste mysterybox is alweer een tijdje geleden, superleuk om weer's mee te doen. Het startsein kwam van Johanneke van Bijna net zo lekker als thuis. De reacties waren enthousiast, maar liefst 17 ingrediënten werden ingezonden. Hieruit werden er 6 gekozen, en het is de bedoeling dat je een recept bedenkt met minimaal 3 van de ingrediënten. Verder mag je nog gebruik maken van een beperkte voorraadkast met daarin boter, olie, azijn, citroen, bloem, suiker, eieren, kruiden en specerijen.  Ik had de keuze uit:
- koffie
- avocado
- sinaasappel
- rode linzen
- langoustines 
- kikkererwten.
Het was nogal een uitdaging om iets te bedenken. Ik ben geen fan van langoustines en heb er heel even over nagedacht om ze stiekem door gamba's te vervangen, maar ook dan kon ik nog niet echt iets bedenken. Een goed excuus dus om uitgebreid te speuren op het net en wat kookboeken door te bladeren. En uiteindelijk wist ik het: ik was al een hele tijd van plan om eens vegetarische burgers te maken. Eigenlijk zat ik aan linzen te denken, maar met kikkererwten moest het ook lukken. En daarbij dus een lekker fris-pittige salsa van sinaasappels en avocado. De burgers doen een beetje denken aan falafel, de salsa doet meer aan de Mexicaanse keuken denken. En weet je wat? Het was echt lekker! De burgers kosten wel even wat tijd, maar het kikkererwtenmengsel kun je prima een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren. Ik heb de burgers als lunch geserveerd, maar je kunt ze ook wat kleiner maken en als hapjes serveren. 


Ingrediënten

Voor de burgers:
1 blik kikkererwten (240 g uitlekgewicht)
1 sjalot
1 teentje knoflook
1 el komijn
1 tl gedroogde munt
1 ei
zout
4 el olijfolie

Voor de salsa:
2 kleine avocado's
2 sappige sinaasappels (ik gebruik perssinaasappels, bloedsinaasappels zijn ook heel geschikt)
1 sjalot
1 tl fijngehakte jalapeñopeper
sap van ½ citroen
1 tak verse munt
versgemalen peper en zout

Bereiding

Voor de burgers:
Laat de kikkererwten uitlekken. Hak de sjalot en de knoflook fijn, verhit 1 el olijfolie in een kleine pan. Bak de sjalot met de knoflook, komijn en gedroogde munt tot de geuren vrijkomen, neem de pan van het vuur. Maal het specerijenmengsel met de kikkererwten en een snufje zout in de keukenmachine of met een staafmixer fijn. Proef of het mengsel goed op smaak is, voeg eventueel nog wat zout en/of komijn toe. Meng nu het ei erdoor tot je een glad beslag hebt. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Verdeel het mengsel in 4 gelijke porties en vorm ze tot burgers. Verhit de resterende olie in een pan met anti-aanbaklaag en bak de burgers aan beide kanten mooi bruin. 

Voor de salsa:
Hak de sjalot en de munt fijn, doe samen met het citroensap en de jalapeñopeper in een kom. Halveer de avocado's en snijd ze in blokjes. Schil de sinaasappels, verwijder daarbij ook de witte schil. Vang het sap op. Snijd met een scherp mes de filets eruit en snijd ze in stukjes. Doe de avocado's, sinaasappels en het sap bij de overige ingrediënten en schep het geheel voorzichtig om, breng op smaak met zout en peper. Mocht je het te zuur vinden, kun je wat honing aan de salsa toevoegen. 
Serveer de salsa met de burgers.

Voor 2 personen (lunch)



Benieuwd naar wat andere foodbloggers maakten?
Op Kitchentablehappiness vind het recept voor een heerlijke linzensalade met avocado en sinaasappel.
Pienskeuken serveert een frisse kikkererwtensalade.
Voor een heerlijke rode linzensoep met knapperige kikkererwten ben je bij Een lepeltje lekkers aan het juiste adres.
Trek in een toetje? avocadomousse met koffiekruim en gekarameliseerde sinaasappel smaakt Bijna net zo lekker als thuis.
Op zoek naar een hapje? Probeer dan de avocado-sinaasappelhumus uit de pan van San.
Een verrassend recept voor koffie-brownie met avocado en sinaasappelrasp komt uit Stephanie's Great little kitchen.
Spruitjeszijnnietvies was ook op de burgertour en maakte rode linzen-kikkererwtenburgers met avocadosaus en sinaasappel.



1 opmerking:

  1. Hoi Katrin, lekkere burger heb je gemaakt. Ik maakte een toetje met avocado, koffie en sinaasappel: http://www.bijnanetzolekkeralsthuis.nl/2016/02/avocadomousse-met-koffiekruim-gekarameliseerde-sinaasappel-mysterybox.html Deze keer was ie best lastig. Groeten Johanneke

    BeantwoordenVerwijderen