cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

zondag 31 mei 2015

Uit de moestuin: Tuinieren met vallen en opstaan

Het gaat goed met mijn moestuin! En dat schrijf ik terwijl ik volgens mij geen enkele beginnersfout oversla. Helaas hebben de aubergines het avontuur in de buitenlucht niet overleefd, en ook de kouseband was niet gecharmeerd van de Hollandse lente, evenals 2 komkommerplanten. Ook bij de paprika- en peperplantjes heb ik verlies geleden.
Onder de grond is een of andere roversbende (muizen? veenmollen?) actief die het nodig vond om het grootste deel van de pompoenzaden, alle (!) meloenzaden en ongeveer een derde van de doperwtenzaden op te peuzelen. Ook aan de mais hebben ze zich flink tegoed gedaan.

Doperwten

Het is nog redelijk vroeg in het seizoen, dus heb ik gewoon alles opnieuw uitgezaaid - in zaaibakjes veilig afgedekt op mijn balkon. Van het weekend zet ik het wel in de kas.
Ondertussen gaan er ook een hoop dingen goed. De aardbeien en frambozen beginnen vruchten te maken, de sperziebonen steken de kop op en binnenkort kan ik de eerste sla uit eigen tuin eten.

Aardbeien


Sla
Frambozen






















De kruidentuin begint vorm te krijgen en ook de bloedzuring lijkt zich na 2 maanden kwakkelen eindelijk thuis te voelen.

Een deel van de kruiden

De aardappels, uien en knoflook doen het erg goed en ik kan binnenkort ook de eerste eigen spinazie oogsten. Veel zal het waarschijnlijk niet zijn, maar voor een lekkere pasta is het meer dan genoeg.

Aardappelen

Ook de bieten (rode, gele, chiogga en snijbiet) laten zich zien en in de kas groeien de tomaten, pepers,okra's en aubergines vrolijk door. Verder staan nog 2 courgetteplanten en 3 komkommers in de kas, en ook die doen het goed.

Tomaten

De 3 pompoenzaden die de ondergrondse rovers hebben laten staan ontwikkelen zich gestaag tot mooie sterke planten.


Pompoen


3 bloemkoolzaadjes hebben zich na ruim 2 maanden bedacht en stekken dapper de kop op.

Bloemkool

De kruisbes draagt al 3 (!) vruchten, en ook de bosbes en de honingbessen dragen vruchten. Dat schijnt niet vanzelfsprekend te zijn in het eerste jaar.

Kruisbes

Het glas is half vol en ik kijk uit naar mijn eerste tweede oogst (de radijsjes zijn al op).

Cranberry











vrijdag 29 mei 2015

Kalfskotelet in pittige tomatensaus

Een paar dagen geleden kreeg ik een tip over een slager die ook vlees van de eigen boerderij verkoopt. Het is niet bepaald bij mij om de hoek maar voor lekker eten is bijna geen weg te ver, en als ik de navigatie wat eerder aangezet had was ik er binnen een klein halfuur geweest...nu dus iets langer. Maar het was de moeite meer dan waard: een gezellige winkel met 3 generaties aan het werk. Geen labels, geen prijskaartjes, je zegt gewoon wat je hebben wilt of wat je wilt maken en het vlees wordt ter plekke voor je gesneden. Ik koos voor een heerlijk stukje kalfsvlees. Zo'n bijzonder stuk vlees vraagt natuurlijk om een bijzonder recept - en verse salie. Het is eigenlijk heel makkelijk, prima voor te bereiden en ook leuk als je voor een grotere groep kookt - je bereidt het namelijk gewoon in de oven. 


Ingrediënten

350 - 400 g kalfskotelet (met been)
250 g kastanjechampignons
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 chilipeper
1 el gerookte paprikapoeder
8 - 10 blaadjes verse salie
1 blik gepelde tomaten (400 g)
balsamico azijn
versgemalen peper en zout
2 el olijfolie

Bereiding

Snijd de ui, knoflook, chilipeper en salie fijn, snijd de de champignons in plakken. Verhit de olie in een hapjespan of wok middelhoog vuur, fruit hierin de ui, chilipeper, knoflook en paprikapoeder. Voeg de champignons toe zodra de ui glazig is, bak ze ongeveer 5 minuten. Voeg de tomaten toe, vul het blik voor de helft met water en voeg dat ook toe. Breng aan de kook en voeg de salie en zout, peper en balsamico azijn naar smaak toe. Kook de saus 5 minuten op laag vuur. 
Kruid het vlees met zout en peper en leg het in een ovenvaste schaal. Schenk de saus erover en zet in de op 200° voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte). Gaar het vlees - afhankelijk van de dikte- 30 tot 40 minuten.
Ik serveerde de scones met daslook en feta erbij, ciabatta en stokbrood zijn ook lekker om erbij te eten.

Voor 2 personen


woensdag 27 mei 2015

Sinaasappelcake met rozemarijn

Rozemarijn wordt eigenlijk vooral in hartige gerechten gebruikt, maar ik had vandaag zin in een klein experiment. En ik moet zeggen, ik vind het best geslaagd. Omdat rozemarijn snel overheerst, heb ik maar weinig toegevoegd aan de cake - net genoeg om de sinaasappelsmaak een beetje op te halen. Deze cake past ook bij het thema van het foodblogevent van deze maand: kruiden. Het foodblogevent wordt deze maand gehost door Oesters en Uien.


Ingrediënten

1 sinaasappel
2 eieren
50 g suiker
2 eieren
100 g boter (op kamertemperatuur)
100 g bloem
1 tl bakpoeder
1 tl verse rozemarijn

Bereiding

Rasp de sinaasappelschil, schil de sinaasappel daarna dik, verwijder daarbij ook het witte vel. Halveer de sinaasappel en snijd in plakken. Hak de rozemarijn fijn.
Doe de boter met de suiker in een ruime kom, meng met de handmixer tot de suiker opgelost is. Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Voeg de sinaasappelschil en de rozemarijn toe en meng door het beslag. Zeef nu de bloem en het bakpoeder boven de kom en meng snel door het beslag. 
Bekleed de bodem van een springvorm van 20 cm Ø met bakpapier, vul het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Leg de plakjes sinaasappel erop en bak de cake ongeveer 30 minuten in de op 175° voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte).

Voor 6 tot 8 personen


maandag 25 mei 2015

Foodblogswap: Kniepertjes

De tijd vliegt, mei loopt al weer op z'n eind. Deze maand mag ik koken van The answer is food. Een heel leuk blog met vooral hartige recepten, een voor een lekker en prima na te koken. Ik kwam een aantal leuke recepten tegen, maar bleef een beetje treuzelen. Toen ik eigenlijk een definitieve keuze wilde maken viel mijn oog op de kniepertjes - echt nog nooit van gehoord! Kniepertjes zijn wafels die traditioneel met kerst en oud en nieuw gemaakt worden in sommige streken. Met kerst zijn ze gewoon plat, voor oud en nieuw worden ze opgerold. Het werd dus geen teriyaki, geen bonenburger, geen stamppot of quiche. Nee, ik ga kniepertjes maken! (Voor de andere recepten kom ik nog een keer terug.) Daar heb je uiteraard een speciaal kniepertjes-ijzer voor nodig. Gelukkig slaagde ik meteen in de eerste winkel (bedankt Google) en ook het beslag lukte goed. En toen wilde ik het wafelijzer aanzetten. Helaas, er gebeurde niets. Ik had nog ongeveer een uur voordat de winkel ging sluiten en ik wist dat ze behalve mijn exemplaar alleen nog het showmodel hadden. Dat kreeg ik mee, inclusief uitgebreide excuses van de aardige verkoopsters. Goed, aan de slag dus! Nu lijkt het heel simpel om mooie wafels te bakken, maar het is echt iets waar je even handig in moet worden. De kniepertjes mogen niet te lang bakken - ze worden snel hard en dan valt er niets meer op te rollen. Te zacht is natuurlijk ook niet goed. 
Ik heb het beslag dikker gemaakt dan in het oorspronkelijke recept door de hoeveelheid water te halveren. Verder heb ik de brandewijn vervangen door wodka. En omdat ik er toch nog een kleine twist aan wilde geven, heb ik 4 wafeltjes in kleine briochevormen gelegd en ze gevuld met een aardbeiencrème - lentekniepertjes.
Deze foodblogswap had wat kleine opstakels maar is wat mij betreft helemaal geslaagd. Ik stel voor dat we de kniepertjesstreek wat groter gaan maken.


Ingrediënten

Voor het beslag:
250 g bloem
250 g water
150 g kandijsuiker
125 g boter
1 ei
20 g anijszaad (niet gemalen!)
een scheut wodka

Voor de aardbeiencrème:
200 g slagroom
100 g Griekse yoghurt
g aardbeien

Bereiding

Voor het beslag:
Doe de kandijsuiker in een ruime kom, breng het water aan de kook en giet het over de suiker. Roer tot de suiker opgelost is. Voeg de boter toe, laat smelten in het suikermengsel. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en voeg de bloem toe, meng tot een glad beslag. Voeg als laatste het ei, de wodka en de anijszaadjes toe. 
Verhit het wafelijzer en zorg dat de volgende dingen klaarstaan: 
- een bakplaat of bord met bakpapier om de kniepertjes af te laten koelen
- een vork of spatel om de kniepertjes van het wafelijzer te halen
- een snijplank 
- een stok of een houten kooklepel.
Schep met pollepel wat beslag op het wafelijzer, knijp het ijzer goed dicht en bak de wafel 1 tot anderhalve minuut (de tijd verschilt per wafelijzer, je moet de wafel makkelijk kunnen oprollen, bak ze dus niet te lang).
Leg de wafel op je snijplank en wikkel met behulp van het stokje op tot een rolletje. Leg de kniepertjes op de bakplaat om ze af te laten koelen. Leg ze naast elkaar zodat ze goed kunnen drogen en uitharden.
Leg voor de kniepertjes met aardbeiencrème 4 wafels in kleine bakjes of bakvormen. 
Ga door tot je het beslag verwerkt hebt, laat de kniepertjes afkoelen. Je kunt ze vullen met slagroom.

Voor de aardbeiencrème:
Klop de slagroom stijf. Houdt 4 aardbeien apart, pureer de rest samen met de yoghurt. Meng dit voorzichtig door de slagroom, vul daarmee de bakjes, garneer met de achtergehouden aardbeien. Schep de vulling in de kniepertjes.

Het beslag is voldoende voor 25 tot 30 kniepertjes, de vulling is voor 4 kniepertjes.









zaterdag 23 mei 2015

Scones met daslook en feta

Scones zijn zo lekkere fijne baksels waar je heerlijk me kunt variëren. Ze zijn een beetje knapperig maar zachter dan brood en je kunt ze zoet of hartig maken. Vandaag ga ik voor hartig, ik heb namelijk nog een beetje daslook die ik wil gebruiken. Je kunt ze tussendoor serveren, of als voor- of bijgerecht, bijvoorbeeld bij een lekkere stoofschotel.


Ingrediënten

150 g bloem
1 tl bakpoeder
snufje zout
1 ei
60 g koude boter
75 g feta
50 g daslook

Bereiding

Hak de daslook fijn. Doe de bloem met het bakpoeder en het zout in een ruime kom, kneed de boter erdoor tot je een kruimelig mengsel hebt. Voeg dan het ei toe en meng tot je een glad deeg hebt. Verkruimel de feta boven de kom, voeg de daslook toe en kneed tot een soepel deeg, voeg wat meer bloem toe als het te nat is. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, vorm het tot een bol en druk het vanuit het midden plat tot het deeg ongeveer 2 cm dik is, snijd het dan in 8 punten (net als een taart). 
Leg de scones op een met bakpapier bekleed bakblik en bak ze 20 tot 25 minuten in de op 200° voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte).
Laat ze op een rooster afkoelen. 

Voor 8 stuks


donderdag 21 mei 2015

Uit de boekenkast: Gestoofde spinazie met rabarber

Een paar weken geleden liet ik een Iraanse collega verse daslook proeven. Op haar gezicht verscheen een enorme glimlach - omdat ze het lekker vond dacht ik. Maar nee, ze herkende het! Het lijkt op een groente die in de Perzische keuken tarreh genoemd wordt. Tarreh is een gewas uit de uienfamilie en zit qua smaak een beetje tussen ui en knoflook in. Ook in de Afghaanse keuken wordt een vergelijkbare groente gebruikt - gandana. Het is hier praktisch niet te krijgen, tenzij je het zelf kunt kweken. Daslook blijkt hier dus een goed alternatief voor te zijn. Ik moest meteen aan mijn Afghaanse kookboek denken, daar was ik verschillende recepten in tegengekomen waarin gandana gebruikt wordt (als alternatief wordt prei geadviseerd). Dolenthousiast bladerde ik door het kookboek, en bleef hangen bij een recept voor Sabzi rawasi. Behalve daslook heb je een flinke hoeveelheid wilde spinazie nodig en - rabarber. Eigenlijk is de rabarber in mijn tuin nog niet zover, maar ik vond het absoluut verantwoord om voor dit gerecht 2 stengels vroegtijdig af te snijden. Dit gerecht is makkelijk te maken en absoluut de moeite waard. Wanneer je prei gebruikt, voeg dan 1 of 2 teentjes knoflook toe. Ik heb de groenten met chelo geserveerd - basmatirijst gestoomd met olijfolie en boter. O ja, de radijsjes op de foto zijn mijn eerste oogst van dit jaar!

Ingrediënten

400 g wilde spinazie
100 g daslook
3 lente-uien
100 g rabarber
1 tl gemalen fenegriek
1 el gedroogde dille (of 2 el verse dille)
1 sjalot
1 chilipeper
versgemalen peper en zout
2 el olijfolie

Bereiding

Haal de rabarber af en snijd in stukjes van 1 cm. Hak de sjalot fijn, hak de spinazie en de daslook grof. Snijd de chilipeper en de lente-ui in ringetjes. 
Verhit de olie in een ruime pan op matig vuur, fruit de sjalot met de chilipeper en de fenegriek 2 minuten. Voeg de rabarber toe en bak 5 minuten mee. Voeg dan de spinazie en daslook in porties toe, laat slinken. Doe de lente-ui, dille en zout en peper naar smaak erbij, laat afgedekt ongeveer 10 minuten stoven. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer met gestoomde rijst of vers brood.

Voor 2 personen


dinsdag 19 mei 2015

Uit de moestuin: Waar blijft de lente?

Er is een hoop gebeurd in de moestuin. Helaas heeft mijn kas het tijdens de storm begin van de maand begeven. Mijn noodconstructie was helaas niet zo stevig als ik gehoopt heb. Inmiddels heb ik een nieuwe kas neergezet, iets kleiner maar wel een stuk steviger. Het zal knus worden want zoals veel beginners heb ik veel meer tomaten voorgezaaid dan ik kwijt kan. Ik ga dus gewoon de gok wagen en er een paar buiten zetten - uiteraard alleen van de soorten waar ik veel planten van heb.

Nadat de eerste kas stuk gewaaid was, moest ik noodgedwongen de aubergines, paprikas, pimientos de padrons en een deel van de pepers in de volle grond planten. Eigenlijk vond ik ze daar nog veel te klein voor - ze stonden niet voor niets in de kas, maar ze doen het redelijk goed. Een aantal planten ben ik wel kwijt, maar gelukkig had ik ook hier ruim gezaaid. Wel een beetje jammer dat de pepers en paprika's door elkaar gewaaid waren en nu dus ook door elkaar geplant zijn... maar dat maakt het straks ook weer spannend.

Nu de IJsheiligen voorbij zijn heb ik ook de komkommer en de courgette in de volle grond geplant. Omdat de lente nog niet echt op gang wil komen, bescherm ik ze met plastic flesjes.
Ook de kouseband mag vanaf vandaag naar buiten. Ik heb verschillende meningen gehoord over kouseband telen. De een zegt dat het alleen in de kas kan omdat het hier te koud is, de ander zegt dat het buiten ook prima lukt en de derde verkiest na een experiment de buitenteelt boven de kas.
Verder heb ik nog okraplantjes voorgezaaid. Bij mij in huis vonden ze het wel gezellig, nu staan ze in de kas. Ik hoop dat ze buiten straks ook willen aarden.

Het is af en toe best zwoegen in de tuin maar het geeft ook veel voldoening. En bovendien is er niet alleen leven in mijn tuin, maar ook in het slootje achter de tuin. De kikkers laten regelmatig van zich horen en vandaag maakte ik kennis met familie Meerkoet met 3 kleintjes.



Familie Meerkoet

Aubergineplant

De kas op 16 mei: tomaten, aubergines, pepers en okra


Kouseband




zondag 17 mei 2015

Kip met rode rijst

Een paar dagen geleden ontdekte ik een fantastisch Iraaks blog met onder andere een al net zo fantastisch recept voor kip met rode rijst. Dat moest ik uitproberen! Maar op de een of andere manier lukt het me eigenlijk nooit om gewoon het recept te volgen, en toen alles goed en wel op het fornuis stond te pruttelen, bedacht ik dat het qua ingrediënten eigenlijk meer in de Mexicaanse keuken thuishoort. Dat maakt natuurlijk ook helemaal niet uit, als het maar lekker is!


Ingrediënten

4 kipdrumsticks
2 kopjes basmatirijst
1 courgette
1 ui
1 jalapeñopeper
stuk verse gember van 1 cm
3 el tomatenpuree
1 el gerookte paprikapoeder
2 laurierbladen
20 g verse koriander
3 el olijfolie

Bereiding

Hak de ui, peper, gember en koriander grof, snijd de courgette in blokjes. Verhit de olie in een ruime pan en bak de ui hierin glazig. Voeg de gember en de peper toe, bak nog een minuut mee. Bak de kip rondom bruin, haal uit de pan en zet apart. 
Voeg het paprikapoeder, tomatenpuree, de laurierbladen en de courgette toe, bak mee tot de courgette zacht wordt. Doe dan de rijst, 4 kopjes water en zout en peper naar smaak in de pan, roer alles goed door. Voeg de kip weer toe en breng alles aan de kook. Laat op laag vuur ongeveer 30 minuten afgedekt koken. Roer de verse koriander erdoor.

Voor 2 personen



donderdag 14 mei 2015

Uit de boekenkast: Frambozen-browniecake

In mijn familie is het een vaste gewoonte om iets te bakken als je visite krijgt. Niets bakken of gebak kopen is not done, tenzij je echt een heel goed excuus hebt. Je hebt in ieder geval iets uit te leggen. Ik heb de liefde voor het koken en bakken van mijn moeder geërfd. Mijn opa was banketbakker, helaas heeft hij dat beroep al vroeg opgegeven en er geen hobby van gemaakt. Ik kan me niet herinneren dat hij ooit een cake of taart gebakken heeft. Maar goed, mijn ouders komen op bezoek en je begrijpt dat ik het niet kan maken om niet op z'n minst een kleine cake te maken. Ik had bedacht dat ik iets met chocolade wilde maken, en verder had ik frambozen gekocht. Eenmaal thuis ging ik op zoek naar een recept - niet echt de ideale volgorde dus. Het recept waar ik in eerste instantie heel enthousiast over was, bleek bij nader inzien toch niet helemaal wat ik voor ogen had. Alleen jammer dat de chocolade en boter al op het au bain marie badje aan het smelten waren...brownies dus. Mijn brownieboek hielp me aan de juiste verhoudingen, en even later mocht de cake dan de oven in. Het recept voorzag in witte chocoladestukjes en caramelsaus. Die heb ik beiden gelaten voor wat het is - ik ging voor pure chocolade en frambozen.


Ingrediënten

175 g pure chocolade
175 g boter
170 g bloem
½ tl zout
1 tl bakpoeder
3 el cacao
3 eieren 
125 g witte basterdsuiker
250 g frambozen (vers of diepvries)

Bereiding

Breek de chocolade in stukjes, snijd de boter in blokjes en smelt ze samen au bain marie, laat een beetje afkoelen. Klop de eieren en de suiker in 5 minuten tot een luchtige massa. Zeef de bloem, cacao en het bakpoeder en meng samen met het zout snel door de eieren. Spatel nu het chocolademengsel erdoor. 
Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm van 24 cm. Strijk de bovenkant glad en verdeel de frambozen erover. Bak de cake 35 minuten in de op 175° voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte). Controleer met met satéprikker of de cake gaar is. Laat op een rooster afkoelen.






maandag 11 mei 2015

Geroosterde asperges

Ik ben dol op asperges - groen of wit, gekookt of gegrild, ik vind het allemaal heerlijk. Zo lang ik me kan herinneren vond ik het altijd een feest als er asperges op tafel kwamen. In het dorp waar ik opgegroeid ben, staan tijdens het aspergeseizoen nog steeds stalletjes langs de weg waar je kraakverse asperges kunt kopen. Helaas is het iets te ver om ze daar te kopen, maar over het algemeen kun je hier op de markt of bij de groenteboer ook prima asperges krijgen. Vandaag ging ik voor groene asperges. Ik heb ze geroosterd en als bijgerecht geserveerd. Een heerlijk bijgerecht dat weinig aandacht vraagt.


Ingrediënten

350 g groene asperges
1 sjalot
blad van 3 takjes dragon
versgemalen peper en zout
olijfolie

Bereiding

Schil het onderste deel van de asperges en verwijder het droge uiteinde. Hak de sjalot en de dragon fijn. Leg de asperges in een ovenvaste schaal, verdeel de dragon en sjalot erover, voeg zout en peper naar smaak toe schenk er wat olijfolie overeen. Schep de asperges om zodat ze rondom met olie bedekt zijn. Rooster de asperges 10 tot 12 minuten in de op 200° voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte), controleer of ze beetgaar zijn.

Voor 2 personen


zaterdag 9 mei 2015

Daslookpasta

Sinds ik de blije bezitster van een pastamachine ben, vind ik het leuk om zo nu en dan mijn eigen creaties te maken. En dan bedoel ik ook echt eigen creaties, liefst iets wat niet in de winkel te koop is. Zo had ik al een tijd geleden het plan opgevat om eens groene pasta te maken. Normaal gesproken gebruik je spinazie die je eerst kookt, vervolgens het vocht eruit drukt, pureert en vervolgens door het deeg mengt. Prima te doen, maar je bent wel even bezig. In plaats van spinazie wilde ik daslook gebruiken, en toen ik op het web ging struinen op zoek naar de juiste hoeveelheden kwam ik iets briljants tegen: geen gedoe met koken, uitknijpen en hakken - gewoon grof hakken en met het water voor het deeg mengen. Briljant dus! Ik maakte meteen een dubbele portie om in te vriezen. Dit wordt een zomer vol groene pasta met verschillende kruiden uit mijn tuin!


Ingrediënten

150 g tarwegries 
150 g bloem
1 eierlepel zout
2 el olijfolie
125 ml lauw water
25 g daslook

Bereiding

Meng de tarwegries, bloem, zout en olijfolie samen in een ruime kom. Snijd de daslook wat kleiner en pureer samen met het water in een keukenmachine of met een staafmixer. Voeg toe aan het bloem en kneed alles tot een stevig deeg. Voeg wat gries toe als het deeg te zacht is of water als het te droog is. 
Wikkel het deeg in plastic en leg het minimaal een half uur in de koelkast. 
Rol het deeg uit en snijd in de gewenste vorm. Breng een ruime hoeveelheid water met een snufje zout aan de kook en kook de pasta in 1 minuut gaar. Laat uitlekken en serveer met een saus naar keuze.

Voor 4 tot 6 personen



donderdag 7 mei 2015

Uit de boekenkast: Geschnetzeltes met paprika en courgette

Een paar jaar geleden kreeg ik van een vriendin een kookboek met pittige recepten uit de hele wereld cadeau. Na wat bladeren koos ik voor een recept voor geschnetzeltes - volgens de informatie uit het boek afkomstig uit de Bahamas. Als ik zo naar het recept kijk heb ik daar mijn twijfels bij - aan de kant: ik ben ook nog nooit op de Bahamas geweest. En waar het nou ook vandaan komt, het was erg lekker. In tegenstelling tot mijn gewoonte heb ik het recept nauwelijks aangepast, ik heb enkel een deel van de paprika vervangen door courgette.


Ingrediënten

300 g kalkoen- of varkensfilet
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 (jalapeño)peper
1 gele paprika
1 kleine courgette (ca. 200 g)
25 g amandelen
50 ml witte wijn (of 2 delen wittewijnazijn en 3 delen druivensap)
200 ml groentebouillon
1 el sojasaus
1 el honing
1 handvol basilicum
1 el aardappelzetmeel of maizena
versgemalen peper en zout
1 el boter

Bereiding

Snijd het vlees in dunne reepjes, kruid met peper en zout. Snijd de ui, knoflook en peper fijn. Hak de amandelen grof. Snijd de paprika in vieren en vervolgens in reepjes, snijd de courgette in de lengte in plakken en vervolgens in reepjes. Hak de basilicum.
Verhit de boter met de olie in een hapjespan op middelhoog vuur, braad het vlees rondom bruin, schep het gare vlees uit de pan en houd apart. 
Fruit de ui, knoflook en peper in het resterende vet, voeg na 2 minuten de amandelen, paprika en courgette toe, bak ze eventjes mee. Blus af met de witte wijn, voeg de bouillon, honing en sojasaus toe en breng alles aan de kook. Laat ongeveer 5 minuten koken, de groenten moeten beetgaar zijn. Maak een papje van het aardappelzetmeel en 2 eetlepels van de saus, bind de saus hiermee. Voeg het vlees en de basilicum toe, laat goed doorwarmen. Serveer met rijst of pasta.

Voor 2 personen


woensdag 6 mei 2015

Uit de moestuin: Voor- en tegenspoed

Ik moest en zou een kas hebben in mijn tuin. Een echte kas is nogal een investering, en ik al gelezen dat je ook met een foliekas een heel eind kunt komen. Ik ging op zoek naar een leuke kas, niet te groot - niet te klein. Uiteindelijk vond ik iets van mijn gading, volgens de beoordelingen van andere klanten zou het prima voldoen. Ik besloot dus niet lang te treuzelen en bestelde er een. Mijn tuinbuurman verwees me naar het reglement van onze vereniging: ik moest het bestuur even laten weten dat ik een foliekas wil plaatsen en een tekening meesturen. Nou, dat was niet zo moeilijk. Vervolgens moest ik nog tot 1 april wachten voordat ik hem mocht plaatsen. Ook volgens het reglement - om te voorkomen dat de kas tijdens een voorjaarsstorm naar de buren waait. En toen was het eindelijk zover. Het was na 1 april, helaas niet na de laatste storm. Gelukkig had ik er nog geen planten in staan en was mijn buurman zo aardig om de folie eraf te halen en het frame met wat bamboestokken vast te zetten. Het frame zat redelijk in elkaar, alleen de folie reikte niet tot aan de grond waardoor de wind eronder kwam. Dus besloot ik het frame in te graven, zo'n 10 cm diep. Het frame stond nu wel lekker stevig maar de folie piepte er steeds tussenuit. Het werd wel een beetje op z'n plaats gehouden door 2 touwtjes die ik erover heen heb gespannen en met grondpennen vastgezet heb, maar ik vertrouwde het niet helemaal. Een paar dagen geleden zag ik in een tuincentrum een rol borderrand liggen. Das was het! Ik heb het strak rondom de geplaatst en her en der aan de folie vastgeplakt met stevige tape. Deze zomer ga ik hier hopelijk mee doorkomen. Mocht je zelf een foliekas overwegen: let erop dat de folie lang genoeg is en er iets bijzit om het goed te verankeren. Je hebt ook betaalbare kassen die hieraan voldoen. Bij een goedkopere kas ben je uiteindelijk net zo duur uit omdat je er nog van alles bij moet kopen.

Maar er zijn ook genoeg successen te vieren. De aardbeien staan in volle bloei, mijn piepjonge pruimenboom heeft 2 bloemetjes en ik heb mijn snijbiet, worteltjes en doperwten met een net afgedekt zodat de jonge zaailingen niet als vogelvoer eindigen. Verder heb ik broccoli, rucola, little gem, prei, lente-ui, knoflook, uien, mais, pompoen, bieten, klaroen en meloen gezaaid, in de kas laat de spinazie zich zien en de aardappels piepen boven de grond uit.

Aardbeien

Aardappelen

Meloenen

Snijbiet


dinsdag 5 mei 2015

Grissini met komijn en sjalot

Grissini, ofwel soepstengels. Ze zijn makkelijk te maken en geven net dat kleine extraatje aan je soep. Zoals veel van mijn recepten, is ook dit recept door toeval ontstaan. Ik wilde broccolisoep maken voor de lunch, maar bedacht dat alleen soep net iets te weinig was. In eerste instantie dacht ik aan kleine gevulde broodjes maar bij nader inzien paste dat niet in mijn schema vandaag. Dus besloot ik om grissini te maken, en omdat ik niet helemaal afscheid kon nemen van een vulling mengde ik gewoon wat sjalot en komijn door het deeg.


Ingrediënten

200 g bloem
½ tl zout
½ el honing
10 g verse gist
1 sjalot
½ el komijn
2 el olijfolie

Bereiding

Hak de sjalot fijn. Verhit de olie op laag vuur in een pan, fruit de sjalot en de komijn 5 minuten, laat een beetje afkoelen.
Doe de bloem in een ruime kom, voeg de verkruimelde gist, zout, honing en 75 ml lauw water toe. Kneed van deze ingrediënten een zacht deeg, voeg als laatste de sjalot toe. Het deeg moet zacht zijn maar niet nat aanvoelen (voeg in dat geval wat meer bloem toe). Laat het deeg afgedekt minimaal 45 minuten rijzen.
Kneed het nogmaals door en verdeel het in 8 porties. Rol met je handen tot rolletjes van 1 cm dikte. Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik en bak ze 12 minuten in de op 220° voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte).

Voor 8 stuks




zaterdag 2 mei 2015

Uit de boekenkast: Pasta met prei-gehaktsaus

Vandaag heb ik een recept uit een boek met budgetvriendelijke recepten. Leuk om te zien dat je met weinig geld lekkere en gezonde maaltijden op tafel kunt zetten. In het oorspronkelijke recept wordt alleen prei gebruikt, ik heb nog wat gehakt toegevoegd. Serveer de pasta met een salade, en je hebt een heerlijke budgetvriendelijke maaltijd.

Ingrediënten

200 g pasta
1 prei 
225 g rundergehakt
1 teentje knoflook
1 kleine ui
1 el paprikapoeder
3 el smeerkaas
versgemalen peper en zout
2 el olijfolie

Bereiding

Kook de pasta beetgaar in water met een snufje zout, giet af en laat uitlekken.
Hak de ui en de knoflook fijn, de de prei in ringen. Verhit de olie in een hapjespan op matig vuur, fruit hierin de ui, knoflook en paprikapoeder. Voeg het gehakt toe zodra de ui glazig is, bak het rul. Voeg de prei toe en laat in 5 minuten zacht worden. Voeg een half glas water en de smeerkaas toe, roer tot de kaas gesmolten is. Laat de saus nog 5 afgedekt koken, breng op smaak met zout en peper en meng de pasta erdoor.

Voor 2 personen


vrijdag 1 mei 2015

Daslook

Daslook - ook wilde knoflook genoemd - is een bladgroente met een knoflookachtige smaak. Daslook groeit in het wild - en is in Nederland beschermd. In België en Duitsland mag je daslook wel in het wild plukken. Ik heb het in mijn tuin, de planten zijn inmiddels ook in sommige tuincentra in Nederland te krijgen, en onlangs zag ik daslook bij het groenteboer - geïmporteerd uit Frankrijk, werd me verzekerd. Heb je het eenmaal in de tuin gaat het enorm woekeren. Als je ook nog ruimte wilt laten voor andere planten doe je er goed aan om het in een pot te planten. Daslook is een meerjarige plant.