cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

dinsdag 29 april 2014

Roergebakken asperges met noedels

Wist je dat asperges echt een heerlijke groente zijn om te wokken? Ze zijn lekker stevig en qua smaak prima te combineren met allerlei ingrediënten. Vandaag ging ik voor een vegetarische variant, maar je kunt hier ook prima wat garnalen aan toevoegen.


Ingrediënten

200 g noedels
500 g asperges
100 g doperwten (diepvries)
1 sjalot
1 teentje knoflook
1 chilipeper
stukje gember van ½ cm
1 citroenblad
1 el verse koriander
1 el sesamzaad
2 el sesamolie
2 el zonnebloemolie
2 el lichte sojasaus
1 tl vissaus

Bereiding

Schil de asperges en verwijder de droge uiteinden, snijd dikkere asperges in de lengte doormidden, snijd ze in stukjes van 3 cm. Hak de sjalot, knoflook, gember, chilipeper, citroenblad en koriander fijn. Rooster de sesamzaadjes in een pan zonder vet lichtbruin. Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, meng met 1 eetlepel sesamolie.
Verhit de overige olie in een wok op middelhoog vuur, roerbak hierin de asperges ongeveer 4 minuten, controleer of ze zacht beginnen te worden. Voeg dan de sjalot, knoflook, gember, citroenblad, chilipeper en doperwten toe, roerbak nog 2 minuten. Meng dan de noedels erdoor, blus af met de sojasaus en vissaus. Strooi de koriander en sesamzaadjes erover, serveer meteen.

Voor 2 personen



zondag 27 april 2014

Buns met nigella

Ja, je leest het goed, buns mét nigella, kleine zwarte zaadjes met een lichte anijssmaak. Op deze druilerige zondag had ik niet echt zin om naar buiten te gaan, maar echt stilzitten vond ik ook geen optie. Dus bladerde ik door een stapeltje kooktijdschriften, en in het lentenummer van het Jamie magazine kwam ik een aantal recepten voor buns tegen. Buns zijn zoetige broodjes waar je oneindig veel variaties van kunt vinden. In Groot Brittannië worden ze traditioneel rond Pasen gebakken. Ik ben niet zo'n zoetekauw, ik heb dus de in het recept vermelde suikerklontjes achterwege gelaten. Ik heb wat nigella zaadjes toegevoegd, wat mij betreft een geslaagde combinatie. Deze buns zijn niet echt zoet, je kunt ze prima zo eten of met zoet of hartig beleg. Ik had nog wat lemon curd in de koelkast...en dat was heerlijk!

Ingrediënten

125 ml melk en wat extra om te bestrijken
1 tl droge gist
225 g bloem
1 el suiker
1tl nigella zaadjes
100 g boter (op kamertemperatuur)
snufje zout 

Bereiding

Verwarm de melk in een pan tot lauwwarm, voeg de gist toe en laat even staan. Meng bloem, suiker en zout met elkaar en kneed de boter erdoor tot je een kruimelig deeg hebt. Voeg nu de melk en de nigella zaadjes toe en meng tot een vochtig deeg. Het deeg moet zacht zijn maar wel loslaten van de beslagkom. Laat het deeg afgedekt ongeveer een uur rijzen. Verdeel in 6 gelijke porties en rol die tot een rond balletje. Leg op een met bakpapier bekleed bakblik en laat nog eens 15 minuten rijzen. Bestrijk de bovenkant met melk en bak ze 20 tot 25 minuten in de op 190° voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte).
Serveer ze als ontbijt, brunch of (net als scones) bij de thee. Puur, of met zoet of hartig beleg.

Voor 6 stuks


Sinaasappelcake

Als je van sinaasappels houdt, moet je deze cake echt eens proberen want het is echt een en al sinaasappel. De orange curd voor de topping is absoluut de moeite waard maar je kunt hem desnoods vervangen door sinaasappeljam. De gemalen amandelen in dit recept kun je ook vervangen door andere gemalen noten of bloem. 
Ik heb de cake in een springvorm van 26 cm Ø gebakken, en hij was vrij laag. Je kunt natuurlijk ook een gewone cakevorm of een kleinere springvorm gebruiken.


Ingrediënten

125 g boter
70 g witte basterdsuiker
3 eieren
1 tl bakpoeder
75 g gemalen amandelen
75 g bloem
sap van ½ sinaasappel
2 el geraspte sinaasappelschil
100 g roomkaas

Bereiding

Meng de boter (op kamertemperatuur) met de suiker tot de suiker opgelost is, voeg dan de eieren een voor een toe. Voeg 2 eetlepels sinaasappelsap, 1 el sinaasappelschil, bakpoeder, bloem en amandelen toe, meng tot een soepel beslag. 
Bekleed de bodem van een springvorm van 26 cm Ø met bak papier en doe het beslag erin, bak ongeveer 30 minuten in een op 180° voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte). Prik met een satéstokje kleine gaatjes in de cake, giet het resterende sinaasappelsap erover. Laat de cake op een rooster volledig afkoelen.
Meng de roomkaas (kamertemperatuur) met de orange curd en bestrijk de cake ermee, verdeel de overige sinaasappelschil erover. Bewaar de cake in de koelkast.







donderdag 24 april 2014

Vegetarische quiche

Ik ben gek op hartige taarten! Je kunt ze helemaal naar eigen smaak beleggen, en ze komen altijd van pas. Je kunt ze als hoofdgerecht serveren, als lunch of als onderdeel van een buffet. Vandaag ging ik voor de vegetarische variant. Serveer met een knapperige salade.

Ingrediënten

Voor het deeg:
200 g bloem
50 g boter
½ tl zout
water

Om te beleggen:
250 g champignons
1 courgette (200 g)
100 g kers- of snoeptomaten
1 sjalotje
1 teentje knoflook
1 tak dille
1 tl paprikapoeder
1 ei
50 g crème fraîche
zout, peper
75 g geraspte kaas
2 el olijfolie

Bereiding

Voor het deeg:
Kneed een deeg van het bloem, zout en boter en zoveel koud water dat je een stevig, goed samenhangend deeg krijgt, leg afgedekt een half uur in de koelkast.

Om te beleggen:
Hak de sjalot, de knoflook en de dille fijn. Snijd de champignons in plakjes en de courgette in blokjes. Snijd de tomaten in stukjes. 
Verhit de olie in een wok, fruit hierin de sjalot, knoflook en het paprikapoeder. Voeg na 2 minuten de courgetteblokjes toe, bak ze even mee. Doe dan de champignons erbij, roerbak eventjes. Voeg de tomaten toe en roerbak op hoog vuur tot het meeste vocht verdampt is. Breng goed op smaak met zout en peper en laat een beetje afkoelen.
Rol ondertussen het deeg uit ter grootte van de bakvorm (12 x 36 cm of 24 cm Ø) en leg het in de licht ingevette vorm, laat een kleine rand opstaan. 
Kluts het ei, meng met de groentevulling, de crème fraîche en de dille. Geef de vulling op het deeg, bestrooi met de kaas. 
Bak de quiche 25 tot 30 minuten in de op 200° voorverwarmde oven.

Hoofdgerecht voor 2 personen


Orange curd

Vandaag had ik echt een geniaal idee! Eigenlijk had ik de idee al een tijdje terug, maar vandaag ben ik er eindelijk aan toegekomen. Toen ik onlangs zat te smullen van zelfgebakken ricottataart met lemon curd, bedacht ik dat je vast ook erg lekkere dingen kunt maken met orange curd. Die heb ik dus vandaag gemaakt en geloof me, het is verschrikkelijk lekker!
Ik had op de markt heerlijk zoete sinaasappels gekocht waardoor ik bijna geen suiker hoefde toe te voegen. Dat is natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke smaak, dus proef van te voren even hoe zoet het sap is.
Het is handig als je een au bain marie pan hebt, maar met een gewone vuurvaste kom lukt het ook. Au bain marie pannen vind je tegenwoordig voor schappelijke bedragen in veel goedkopere huishoudwinkels. 

Ingrediënten

100 ml versgeperst sinaasappelsap
1 tl geraspte sinaasappelschil
2 eieren
25 g suiker
50 g boter

Bereiding

Voor dit recept is het belangrijk dat je alles klaar hebt staan, als je een keer begonnen bent, heb je geen tijd meer om ingrediënten af te wegen. 
Breng in een open pan water aan de kook. Zorg dat je een vuurvaste kom/bak hebt die goed op de pan past. Kluts de eieren in de kom, voeg de suiker toe. Zet de kom boven de pan zodra het water kookt, roer tot de suiker opgelost is. Voeg de boter toe en laat die al roerend oplossen. Doe dan het sinaasappelsap en de schil erbij, blijf roeren tot je een cremige massa hebt. Dat zal ongeveer 10 minuten duren. Vul de orange curd in een schoon glas met schroefdeksel en zet het glas 5 minuten op z'n kop zodat het vacuüm sluit.

Tip: als de orange curd niet dikker wordt, is het water misschien niet hoog genoeg. Het water moet echt koken. Blijf goed roeren zodat het ei niet gaat stollen.




maandag 21 april 2014

Aardbeien-mascarponetaart

Ik had nog wat mascarpone en aardbeien over van de trifle die ik gemaakt had, én ik had gisteren een nieuwe bakvorm gekocht: een langwerpige met losse bodem! Ik hoefde dus niet lang na te denken wat ik met de mascarpone ging doen... Ik heb de mascarpone gemengd met wat kwark om het wat minder machtig te maken. Deze taart is echt een lekkere fris-zoete traktatie!

Ingrediënten

Voor het deeg:
175 g bloem
1 ei
35 g poedersuiker
70 g koude boter

Voor de vulling:
125 g mascarpone
125 g magere kwark
1 ei
20 g vanillepuddingpoeder
250 g aardbeien

Bereiding:

Voor het deeg:
Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg, wikkel het in plastic folie en leg minimaal 1 uur in de koelkast.

Voor de vulling:
Meng de mascarpone met de kwark, het ei en het puddingpoeder. Snijd de aardbeien in plakjes.

Rol het deeg tussen 2 stukken huishoudfolie of op een bebloemd werkvlak uit ter grootte van de bakvorm, leg in de licht ingevette vorm, snijd boventollige randen af. Leg de aardbeienplakjes op de bodem, schenk het mascarpone mengsel erover, strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel.
Bak 30 tot 35 minuten in de op 180° voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte). 

Voor een langwerpige taartvorm van 36 x 12 cm of een ronde vorm van 24 cm 



Kalfsstoof

Drie weken geleden heb ik mezelf een slowcooker cadeau gedaan...en sindsdien stond hij werkeloos in de keuken. Ik had het gevoel dat ik iedere keer een verwijtende blik kreeg als ik langs de slowcooker naar het gasfornuis liep - daar moest ik iets aan doen! En daar was deze druilerige 2e Paasdag het perfecte moment voor, en de kalfsriblappen kwamen hierbij ook heel goed van pas. En het resultaat? Supermals vlees met de heerlijke smaak van rozemarijn en zongedroogde tomaten. De slowcooker heeft zijn vaste plek in mijn keuken veroverd!

Ingrediënten

500 g kalfsriblappen
2 stengels selderij
2 zongedroogde tomaten
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
1 laurierblad
de naaldjes van ½ tak rozemarijn
zout, zwarte peper
2 el olijfolie
200 ml water

Bereiding

Snijd het vlees in blokjes, hak de selderij, sjalotjes, knoflook en tomaten grof. Meng alle ingrediënten samen in de slowcooker, voeg zout en peper naar smaak toe. Doe het deksel erop en laat 4 uur stoven op "high" - ja - het is echt zo simpel!
Serveer met groenten en aardappelen of pasta.

Voor 2 personen


Foodblogswap: Gezonde Havermoutrepen

Deze maand doe ik voor het eerst mee aan de foodblogswap. Elke maand koken foodbloggers van elkaars blog. Reuze spannend, maar vooral ook een leuke manier om andere blogs te ontdekken. Ik mocht een recept kiezen op Zoetrecepten van Mariette. Een blog vol met zoete cakes en taarten maar ook fijne basisrecepten. En - heel leuk - ook aandacht voor allergieën zoals lactose intolerantie en glutenallergie. Ik heb een aantal mensen met allergieën in mijn omgeving, ik weet dus uit ervaring hoe lastig het kan zijn om iets lekkers op tafel te zetten wat allergieproef is. 
Min of meer toevallig koos ik ook een allergieproef recept: havermoutrepen. Ik was al een tijdje van plan om zelf een keer repen te maken, dit was dus een goede gelegenheid. En toevallig (?) had ik ook alle ingrediënten in huis, op de bananen na. Dus ging het vrolijk aan de slag, en ik weet zeker dat ik deze repen vaker ga maken!


Ingrediënten

1 grote banaan (handig als 'ie al een beetje rijp is)
75 ml vers sinaasappelsap
2 el kokosolie
2 el honing
75 g grofgehakte noten (ik heb hazelnoten gebruikt)
75 g zaden (ik heb 40 g grofgehakte zonnebloempitten en 35 g lijnzaad gebruikt)
125 g grofgehakte cranberries (ik heb 75 g cranberries en 50 g abrikozen gebruikt)
150 g havermout

Bereiding

Prak de banaan met een vork fijn. Doe het sinaasappelsap samen met de kokosolie en de honing in een kleine pan, verwarm het net zo lang tot de kokosolie gesmolten is, laat een beetje afkoelen.
Meng nu alle ingrediënten goed door elkaar en vul het in een met bakpapier beklede ovenschaal van 20 x 30 cm, zorg dat  je het mengsel egaal verdeelt. Als je geen ovenschaal in de juiste maat hebt, kun je gewoon een bakblik gebruiken. De massa is heel compact en loopt niet uit.
Bak de havermoutkoek in 25 minuten goudbruin in de op 200° C voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte), laat een beetje afkoelen en snijd in repen. Bewaar de repen in een afgesloten blik.

Voor ongeveer 16 repen



zaterdag 19 april 2014

Paella met rogvleugel en gamba's

Vanochtend had ik echt nog geen idee wat ik moest koken. Na een afspraak was ik nog even in de stad blijven hangen. Ik besloot een wandeling over de markt te maken, en bij de viskraam zag ik rogvleugel liggen. Even verderop zag ik een kookwinkel in mooie paellapan, en toen was 1+1=2. Nadat ik de trotse eigenaar was geworden van de paellapan, liep ik terug naar de viskraam voor een stukje rogvleugel en wat verse gamba's. Veel meer dan dit heb je ook niet nodig voor een goede paella. 

Ingrediënten

200 g paellarijst
250 g rogvleugel
200 g ongepelde gamba's
1 rode paprika
75 g doperwten (diepvries)
100 g cherrytomaten
1 ui
2 teentjes knoflook
snufje saffraan
450 ml visbouillon (van tablet)
1 tl paprikapoeder
zout, peper
2 el olijfolie
½ citroen

Bereiding

Hak de ui en de knoflook fijn. Week de saffraan in 150 ml kokend water, snijd de vis in repen. Laat de doperwten ontdooien, snijd de tomaten in vieren en de paprika in blokjes. Snijd de citroen in parten.
Verhit de olie op middelhoog vuur in de paellapan, fruit de ui en de knoflook 2 minuten. Voeg de rijst toe, schep om tot de rijst met olie bedekt is. Doe de groenten erbij, bak even mee. Blus af met het saffraanwater en de bouillon, laat op laag vuur 10 minuten koken zonder te roeren. Breng de bouillon op smaak met zout en peper.
Leg de vis en de gamba's op de paella en zet nog 15 minuten onder in de op 190° graden voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte). Strooi wat peper over de vis, serveer de paella met de citroenpartjes.

Voor 2 personen



Aardbeien-mascarponetrifle

Toen ik aan dit toetje begon, had ik "iets tiramisu achtigs" in mijn hoofd, maar bij nader inzien zijn de enige overeenkomsten zijn de lange vingers en de mascarpone. Tiramisu lijkt dan toch wel ver gezocht, trifle komt wat dichter in de buurt. Hoe je het ook wilt noemen, het is een lekker fris toetje - helemaal afgestemd op de lente. Ik wilde eerst bosbessen gebruiken, tot ik op de markt heerlijk verse aardbeien zag. Het is heel simpel te bereiden, maar houd er wel rekening mee dat het minimaal 3 uur moet koelen. 


Ingrediënten

125 g mascarpone
125 g magere kwark
2 el lemon curd
2 lange vingers
4 grote aardbeien

Bereiding

Breek de lange vingers in stukjes en doe ze elk in één glas. Roer de mascarpone en de magere kwark met de lemon curd glad. Snijd de aardbeien in stukjes. Geef in elk glas ¼ van de mascarponecréme en geef er telkens ¼ van de aardbeien op. Verdeel de overige mascarponecréme over de aardbeien, eindig met de resterende aardbeien. Zet minimaal 3 uur in de koelkast.

Voor 2 personen

Tip: je kunt ook een scheutje limoncella door de mascarponecréme roeren




Chocolade-hazelnotencake

Een paar weken geleden heb ik een eerste serieuze poging gedaan om zelf ganache te maken. Jammer dat ik niet eerder wist hoe makkelijk dat is! Een toen bedacht ik me dat dat waarschijnlijk niet alleen met chocolade werkt maar ook met een snijvaste hazelnotenpasta die ik in Duitsland heb gekocht (Nußnougat). En verdraaid, het lukte inderdaad! Gelukkig maar, want ondertussen stond de bijbehorende cake al in de oven. Ik had een paar plakjes meegenomen naar het werk, en als collega's komen voor het recept en ondertussen de laatste achtergebleven kruimels wegwerken, dan weet ik dat 'ie geslaagd is. Nußnougat kun je in Duitsland in elke supermarkt kopen. Als vervanging kun je in dit recept een smeerbare hazelnootpasta gebruiken. Het aandeel noten is dan wel wat lager.
Dit recept is mijn inzending voor het foodblogevent van februari 2015. Het onderwerp is "guilty pleasures". Ik dacht eerst dat ik dit event aan me voorbij moest laten gaan, tot ik nog eens even goed ging kijken wat ik zoal aan zoetigheid op mijn geweten blog heb...


Ingrediënten

150 g boter (kamertemperatuur)
125 g suiker
3 eieren
75 g bloem
75 g gemalen hazelnoten
1 tl bakpoeder
50 g smeltchocolade (puur)
100 g slagroom
100 g (snijvaste) hazelnootpasta

Bereiding

Klop de boter met de suiker tot de suiker opgelost is. Voeg de eieren één voor één toe en meng nog even door. Voeg nu bloem, hazelnoten en bakpoeder toe, meng tot je een soepel beslag hebt. Geef het beslag in een ingevette cakevorm, bak 35 tot 40 minuten in de op 175° voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte). Laat de cake helemaal afkoelen.
Maak ondertussen de ganache. Hak snijvaste hazelnootpasta grof. Breng de slagroom aan de kook, haal van het vuur. Roer de hazelnootpasta door de hete slagroom tot 'ie helemaal opgelost is en je een egale massa hebt, laat afkoelen.
Snijd de cake in de lengte door, bestrijk de onderste helft met 2/3 van de ganache, leg de andere helft erboven op. Bestrijk de bovenkant van de cake met de overige ganache. 
Smelt de smeltchocolade au bain marie, laat een beetje afkoelen en giet over de cake.





Ovenschotel van pasta en asperges

Ze zijn er weer: heerlijke hagelwitte asperges! De meest klassieke manier is om ze te serveren met ham, aardappelen en saus hollandaise of gesmolten boter. Vandaag ben ik hier een beetje van afgeweken. Het resultaat: een lekkere ovenschotel met pasta en asperges in tomatensaus.

Ingrediënten

600 g asperges
250 g pasta
1 blik gepelde tomaten (400 g)
125 g mozzarella
1 rode ui
1 teentje knoflook
1 el paprikapoeder
1 el groentebouillon (instant)
10 blaadjes verse basilicum
zout, peper
2 el olijfolie

Bereiding

Schil de asperges, snijd de droge uiteinden af en snijd ze in stukjes van 4 cm. Hak de ui en de knoflook fijn.
Kook de pasta beetgaar in water met weinig zout, giet af en laat uitlekken. Kook in een andere pan de asperges beetgaar, giet af, bewaar daarbij 200 ml van het kookvocht.  Verhit de olijfolie op matig vuur, fruit hierin de ui, knoflook en paprikapoeder. Voeg na 3 minuten de gepelde tomaten, het aspergevocht en de groentebouillon toe, breng aan de kook en druk de tomaten stuk met een houten lepel. Laat de saus 10 minuten op laag vuur koken, breng op smaak met zout en peper en voeg de grof gehakte basilicumblaadjes toe.
Meng de pasta en de asperges in een ovenvaste vorm, giet de saus erover. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel over de saus.
Laat de kaas in ca. 20 minuten in de op 200° voorverwarmde oven gratineren.

Voor 2 personen



zondag 13 april 2014

Zalmmuffins

Weet je wat ik zo leuk vind aan koken? Het experimenteren met smaakcombinaties en verschillende bereidingswijzen. Ik vind zalm en kappertjes een heerlijke combinatie, en als je daar gedroogde tomaten aan toevoegt... En dat bakje ricotta, dat moest ook op, en ik had nog wat peterselie staan. Nou, dat werden dus muffins - hartige muffins waarvan ik bijna geen genoeg kan krijgen. Ze zijn leuk als hapje, op een buffet of om mee te nemen.


Ingrediënten

1 blikje (wilde) roze zalm (170 g uitlekgewicht)
2 el kappertjes
1 teentje knoflook
1 sjalotje
25 g gedroogde tomaten
2 takjes gladde peterselie
snufje zout
1 ei
250 g ricotta
50 ml olijfolie
250 g bloem
2 tl bakpoeder

Bereiding

Week de gedroogde tomaten ongeveer 15 minuten in kokend water, bewaar het weekvocht. Meng het ei met de ricotta, voeg daar de olie en 50 ml weekvocht van de tomaten aan toe. Roer dan de bloem en het bakpoeder door het deeg. Als het deeg niet soepel genoeg is kun je wat extra (week)water toevoegen. Laat de zalm uitlekken in een vergiet. Hak knoflook, sjalotje, peterselie en de tomaten fijn. Meng alle overige ingrediënten door het deeg en vul het met 2 lepels in papieren muffinvormpjes. Bak de muffins 25 tot 30 minuten in de op 180° voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte).
Laat de muffins op een rooster een beetje afkoelen, serveer ze lauwwarm of op kamertemperatuur.

Voor 12 stuks





Paashaasjes uit cake

Ik ben echt helemaal in paasstemming! Een paar weken geleden heb ik kleine cakevormpjes in de vorm van paashaasjes. Die moest ik natuurlijk voor Pasen per se uitproberen. Het is een heel simpel recept voor cakebeslag, met een beetje oranjebloesemwater voor een feestelijke noot. Maak de vormpjes niet te vol, anders loopt het beslag over. Je kunt de cakejes ook in muffinvormen bakken. 

Ingrediënten

100 g boter
2 eieren
75 g witte basterdsuiker
100 g bloem
1 tl bakpoeder
1 el oranjebloesemwater

Bereiding

Meng de boter met de suiker tot de suiker opgelost is. Voeg dan één voor één de eieren toe en meng tot het een luchtige massa is, roer dan de bloem, bakpoeder en oranjebloesemwater door het beslag. Vet de vormpjes in en doe het beslag erin, sla ze licht op het aanrecht zodat het beslag goed in de vorm zakt en strijk de bovenkant glad. Bak de cakejes ongeveer 25 minuten in de op 175° voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte). Laat ze ongeveer 5 minuten in de vorm afkoelen, haal ze er dan uit en laat ze op een rooster helemaal afkoelen.

Voor 4 stuks



Paasbrood

Ik ben echt trots op mezelf! Meestal wordt ik een beetje overvallen door de feestdagen, maar nu ben ik echt op tijd met het uitproberen én posten voor Pasen. Zoals dit brood bijvoorbeeld. Ik kwam een recept tegen voor een brood dat vaak op Joodse feestdagen gegeten wordt, zo'n mooi gevlochten brood. Das wilde ik al een tijdje uitproberen, en dit leek me een goede gelegenheid. Ik heb het recept een beetje aangepast en er ook meteen een scheutje rozenwater aan toegevoegd. Dit brood is dus echt op z'n paasbest. Neem er wel even de tijd voor om het deeg goed te laten rijzen. 


Ingrediënten

500 g bloem 
1 el suiker
2 eieren
½ tl zout
21 g verse gist (of 1 el gedroogde gist)
250 ml melk + wat extra om te bestrijken
2 el olie
1 el rozenwater
1 el maanzaad of sesamzaad

Bereiding

Verwarm de melk tot lauwwarm, meng met de gist, het suiker en 100 g bloem. Laat dit mengsel 10 minuten staan, tot de gist opgelost is. 
Voeg de overige melk, de olie, het rozenwater, zout, de eieren en 100 g bloem toe en meng alles goed met de kneedhaak van je (hand)mixer. Voeg de resterende bloem in delen toe, kneed het deeg tot het loslaat van de kom. Laat afgedekt op kamertemperatuur 1,5 uur rijzen. Kneed het deeg nog een keer door, laat opnieuw afgedekt 1 uur rijzen. 
Verdeel het deeg in drie gelijke porties en vorm die tot een lange rol. Leg de eindjes bij elkaar en maak er een vlecht van. Bestrijk met melk en strooi het maanzaad erover.
Bak 40 minuten in de op 190°. Laat het brood op een rooster afkoelen.





vrijdag 11 april 2014

Madeleines met citroen en amandel

Ken je madeleines? Je weet wel, die kleine Franse cakejes waar iedereen zo gek op is - ja ik ook dus. En sinds een paar dagen heb ik ook eindelijk een bakvorm ervoor. Ik kon niet wachten om hem uit te proberen, en dit zijn ze! Lekker fris met citroen zijn ze een mooie aanvulling voor je paasbrunch.

Ingrediënten

100 g boter
2 eieren
50 g bloem
50 g gemalen amandelen
75 g suiker
1 tl geraspte citroenschil
1 tl bakpoeder
poedersuiker

Bereiding

Smelt de boter in een pan op laag vuur, laat een beetje afkoelen. Meng de bloem, amandelen en bakpoeder. Klop de eieren en de suiker tot de suiker opgelost is. Voeg de citroenschil toe, roer de bloem beetje bij beetje door het beslag. Voeg als laatste de gesmolten boter toe. 
Vet de madeleinevorm in met een beetje boter, geef 1 el beslag in elke vorm. 
Bak de madeleines 10 tot 12 minuten in de op 200° voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte). 
Laat de madeleines een paar minuten in de vorm afkoelen, haal ze er dan voorzichtig uit en laat ze op een rooster volledig afkoelen. Strooi er wat poedersuiker overheen.

Voor 24 stuks


donderdag 10 april 2014

Lamskoteletjes met geroosterde zoete aardappel en spruitjes

Een paar dagen geleden kreeg ik op Facebook een reactie op een recept met pompoen: "Leuk, maar ik hou meer van zoete aardappel." -  "Oké, wat is je favoriete recept met zoete aardappel?" - "Met spruitjes." Interessant! Naar wat over- en weer gemail had ik een aardige instructie waar ik vervolgens weer mijn eigen draai aan gegeven heb. L.U., ik hoop dat mijn variatie op jouw recept je goedkeuring kan wegdragen, ik heb in ieder geval zitten smullen!

Ingrediënten

Voor de lamskoteletjes:
4 lamskoteletjes
sap van ½ citroen
2 el olijfolie
1 tl gedroogde oregano

Voor de groenten:
500 g zoete aardappelen
350 g spruitjes (schoongemaakt)
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 el (scherpe) paprikapoeder
1 tak rozemarijn
zout, peper
3 el olijfolie

Bereiding

Voor de lamskoteletjes:
Meng de olie met het citroensap en de oregano en bestrijk een kant van de lamskoteletjes met de helft van dit mengsel, laat ongeveer 30 minuten staan. Verhit een grillpan en bak de lamskoteletjes op de gemarineerde kant. Bestrijk ondertussen de bovenkant met de rest van de marinade, keer de koteletjes om en bak ook de andere kant mooi bruin. Afhankelijk van de dikte hebben de lamskoteletjes 6 tot 8 minuten nodig.

Voor de groenten:
Schil de aardappelen en snijd ze in niet al te grote blokjes. Snijd de ui en de knoflook in plakjes, pluk de rozemarijnblaadjes van de steel. Doe alle ingrediënten in een ovenvaste schaal, meng goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Rooster de groenten ongeveer 45 minuten in de op 200° voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte), schep tussendoor af en toe om. Controleer of de groenten gaar zijn, serveer met de lamskoteletjes.

Voor 2 personen







zondag 6 april 2014

Kippenbout met tagliatelle en zwarte bonen

Oké, ik geef het toe, tagliatelle en bonen klinkt als een rare combinatie maar het is écht heel lekker! Zwarte bonen heb ik leren waarderen tijdens een rondreis door Mexico en Guatemala, waar ze echt bij geen enkele maaltijd ontbreken. Meestal krijg je refried beans, een soort bonenpuree. Ook veelgebruikt in de Mexicaanse keuken zijn komijn, verse koriander en chili, die vind je ook terug in dit recept. Ik heb vrij pittige chilipeper gebruikt, dat geeft samen met de honing een lekkere combinatie. 

Ingrediënten

Voor de kip:
2 kippenbouten
3 el olijfolie
sap van ½ citroen
½ el komijn
½ el paprikapoeder
chilipoeder naar smaak
½ rode ui
1 teentje knoflook

Voor de bonen:
1 blik zwarte bonen
2 tomaten
½ rode ui
1 teentje knoflook
1 chilipeper
1 el honing
1 el groentebouillon (instant)
4 takjes verse koriander
2 el olijfolie
zout

250 g tagliatelle

Bereiding

Voor de kip:
Leg de kip in een ovenschaal. Hak de ui en de knoflook fijn. Meng olijfolie, citroensap, paprikapoeder, chilipoeder en komijn, giet dit mengsel over de kip, strooi de ui en de knoflook erover. Dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie en bak de kip ongeveer 45 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven.

Voor de bonen:
Hak ui, knoflook, chilipeper en koriander fijn. Snijd de tomaten in blokjes, laat de bonen uitlekken in een vergiet. Verhit de olie in een hapjespan op halfhoog vuur en fruit hierin de ui, knoflook, chilipeper en komijn 2 minuten. Voeg de bonen toe en bak ze 2 minuten. Doe dan de tomaten, bouillon en honing en een half glas water erbij, kook alles 10 minuten op laag vuur. Roer de koriander erdoor en breng op smaak met zout. 

Kook ondertussen de tagliatelle beetgaar in ruim water met een snufje zout, giet ze af en laat uitlekken. Serveer de kip met de bonen en de pasta.

Voor 2 personen





zaterdag 5 april 2014

Kabeljauwpakketjes

Eigenlijk zou ik veel vaker vis moeten eten...maar op de een of andere manier komt het er niet altijd van. Vroeger aten we wel vis thuis, maar na de zoveelste graat in mijn visfilet vertikte ik het om vis te eten. Dat kwam pas goed toen een bord met heerlijk vers gevangen slibtongetjes voor mijn neus stond. En die graten? Ach ja, bij een hele vis kun je dat natuurlijk verwachten ;). En sindsdien probeer ik wel regelmatig vis te maken, en dit recept is echt geslaagd. De viskruiden komen uit mijn favoriete specerijenzaak en bestaan onder meer uit paprikapoeder, chilipoeder en gedroogde peterselie - en ze bevatten geen zout. Dat verschilt natuurlijk per kruidenmengsel, voor de zekerheid kun je het zout gewoon weglaten zodat iedereen het zelf naar smaak kan toevoegen.
Het kost een beetje tijd, en als je het voor meerdere personen wilt maken, kun je het ook in een grote ovenschaal bereiden in plaats van aparte pakketjes te maken. En misschien ook wel een leuk idee voor Goede Vrijdag...


Ingrediënten

400 g kabeljauwfilet
300 g aardappelen 
2 tomaten
½ rode ui
1 teentje knoflook
sap van ½ citroen
2 el olijfolie
1 el viskruiden 
4 takjes gladde peterselie
versgemalen zwarte peper

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Snijd ook de tomaten in dunne plakjes. Hak de peterselie en de knoflook, snijd de ui in fijne ringen.
Meng de olie met het citroensap en de viskruiden. 
Bestrijk 2 flinke stukjes aluminiumfolie met een beetje olie, leg de aardappelen en tomaten er dakpansgewijs op en bestrooi royaal met zwarte peper (zie foto's). Verdeel de uien en de knoflook erover en leg de vis erop. Giet het oliemengsel over de vis en bestrooi met de peterselie. 
Vouw de folie goed dicht tot pakketjes, vouw eventueel een tweede stuk folie eromheen zodat het goed afsluit. Leg de pakketjes op een bakblik en bak ze 30 minuten in de op 220 graden voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte).
Serveer een salade bij de vispakketjes.

Voor 2 personen




Vleesbroodjes

Een tijdje geleden had een vriendin vleesbroodjes gemaakt. Erg lekker, en ook helemaal niet moeilijk om te maken. Toen ze me het recept gaf, ging ik meteen allerlei variaties bedenken want gewoon een recept volgen vind ik toch moeilijk. Dit is mijn eerste variatie op haar recept, en ik vermoed dat er nog meer volgen :). Ik heb ze voor de lunch gegeten, lekker met een kopje groentesoep erbij, maar ze zijn ook prima geschikt voor een (paas)brunch.

Ingrediënten

200 g rundergehakt
1 sjalotje
1 teentje knoflook
1 maggi blokje (verkruimeld)
1 el Surinaamse masala
1 el (Turkse) yoghurt
2 takjes gladde peterselie
peper
4 plakjes bladerdeeg
melk om te bestrijken

Bereiding

Hak het sjalotje, de knoflook en de peterselie fijn. Meng alle ingrediënten - behalve het bladerdeeg en de melk - goed door elkaar. 
Leg in het midden van elke plak bladerdeeg wat gehaktmengsel, vouw de plakjes dubbel en druk de zijkanten goed samen. Leg ze op een bakblik en bestrijk met een beetje melk. Bak de broodjes ongeveer 30 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte).

Voor 4 stuks




vrijdag 4 april 2014

Pasta met kervelpesto

Nu ik deze overheerlijke kervelpesto gemaakt heb, moet ik het natuurlijk ook gebruiken. En - net zoals de traditionele pesto - gaat deze pesto prima samen met pesto. Maar wacht, alleen pesto is natuurlijk wel een beetje karig...en waar zijn de groenten? 


Ingrediënten

250 g pasta
1 ui
2 teentjes knoflook
1 el paprikapoeder
2 eieren
75 g crème fraîche
30 g walnoten
zout, peper
2 el olijfolie

Bereiding

Hak de ui en de knoflook fijn, hak de walnoten grof. Kluts de eieren, meng ze met de crème fraîche en de pesto en breng dit mengsel op smaak met zout en peper.
Kook de pasta met een beetje zout beetgaar, giet af en laat uitlekken.
Verhit de olie in een pan op matig vuur en fruit de ui, knoflook en paprikapoeder 2 minuten. Draai het vuur laag en doe de pasta in de pan, voeg het eimengsel toe en roer tot het gaat stollen. Schep de noten door de pasta.
Serveer met een salade.

Voor 2 personen 


Groentesoep met kokosmelk

Soms heb ik van die dagen dat ik niet echt van te voren bedenk wat ik ga eten. Vandaag was weer eens zo'n dag. Ik wist redelijk goed welke groenten ik in huis had en bedacht dat groentesoep wel lekker (en snel klaar!) zou zijn.
De groentelade had venkel, puntpaprika, wortel en lente-ui te bieden, verder kwam ik nog verse koriander, gember, Thaise currypasta, kokosmelk en een klein blikje kikkererwten tegen. Nou, dat moest wel lukken!


Ingrediënten

1 rode (punt)paprika
1 groene (punt)paprika
1 wortel
1 venkelknol
2 lente-uien
50 g pasta
1 klein blikje kikkererwten
1 ui
2 teentjes knoflook
1 stuk verse gember van 2 cm
5 takjes verse koriander
1 blik kokosmelk (400 ml)
2 el Thaise currypasta (liefst gele of massaman)
2 el groentebouillon (instant)
2 el olijfolie

Bereiding

Hak de ui, knoflook en gember fijn. Snijd de venkelknol in vieren, verwijder de stronk en snijd in stukjes. Halveer de wortel in de lengte, snijd in plakjes. Snijd de paprika's in de lengte doormidden of in vieren en vervolgens in reepjes. Snijd de lente-ui in ringetjes, hak de koriander fijn. Laat de kikkererwten uitlekken. 
Verhit de olie in een pan, fruit hierin de ui, knoflook, gember en currypasta. Voeg na 3 minuten de kokosmelk toe, vul het blikje anderhalf keer met water en voeg dit toe, roer de groentebouillon erdoor. Breng aan de kook en voeg de venkel en wortel toe, draai het vuur laag. Doe na 5 minuten de pasta erbij, kook de soep nog eens 5 minuten, voeg dan de paprika toe. Controleer na 5 minuten of de pasta gaar is, roer de kikkererwten door de soep en laat ze warm worden. Roer de lente-ui en de koriander door de soep en breng op smaak met zout en peper.

Voor 2 personen


Kervelpesto

Onlangs was ik bij een lieve vriendin in Gent op bezoek. Nu kun je je waarschijnlijk voorstellen dat ik altijd graag een bezoek breng aan een supermarkt als ik ergens ben. Nu is België natuurlijk niet ver, maar toch kom je in een Belgische supermarkt dingen tegen die je niet zo snel in de Nederlandse schappen ziet. Zo kocht ik een grote schaal verse kervel. Eenmaal thuis was het natuurlijk de vraag wat ik met zo veel kervel moest. Een klein beetje heb ik de volgende dag verwerkt in een lekker groentegerecht, ongeveer de helft heb ik veilig opgeborgen in de vriezer en de rest heb ik gebruikt voor deze heerlijke pesto. Dit is echt een basisrecept, je kunt ook noten (walnoten!) of kaas toevoegen. Gebruik de pesto in een salade, meng het door een yoghurtsaus of kruidenboter of voeg het toe aan een brooddeeg.


Ingrediënten

40 g verse kervel
70 ml olijfolie
2 teentjes knoflook
1 sjalotje
zout, versgemalen peper

Bereiding

Was en droog de kervel en hak samen met het sjalotje en de knoflook grof. Maal het samen met de olie in een blender of met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper en doe het in een glazen potje met schroefdeksel. Bewaar in de koelkast.