cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

vrijdag 28 juni 2013

Pasta met pittige tomaten-groentensaus

Dit recept is gebaseerd op pasta arrabiata, een pittige vegetarische tomatensaus. Ik heb nog wat courgette en kipgehaktballetjes toegevoegd. Voor de gehaktballetjes heb ik saucijzen gebruikt, ook erg makkelijk voor soepballen. Je kunt voor dit recept witte of rode balsamico azijn gebruiken.

Ingrediënten

250 g kleine pasta (bijvoorbeeld schelpjespasta)
1 ui
2 - 3 teentjes knoflook
1 kleine chilipeper
1 courgette (ca. 225 g)
600 g tomaten
2 kipsaucijzen (ca. 150 g)
1 laurierblad
3 el verse peterselie
1 handvol verse basilicum
1 tl chilipoeder
zout
1 el balsamico azijn
3 el olijfolie
geraspte kaas voor erbij

Bereiding

Hak de ui, de chilipeper en de verse kruiden fijn. Snijd de tomaten in stukjes, snijd de courgette in blokjes. Rol kleine balletjes van de saucijzen. Verhit de olijfolie in een hapjespan op matig vuur en fruit hierin de ui 2 minuten. Voeg de chilipeper, de geperste knoflookteentjes, het laurierblad en het chilipoeder toe en bak nog eens 2 minuten. Doe dan de tomaten erbij, bak ze 5 minuten. Voeg dan de balsamico azijn en een snufje zout toe en laat afgedekt op laag vuur 30 minuten koken, roer af en toe. 
Kook ondertussen de pasta in ruim water met een beetje zout beetgaar, giet af. 
Schep de courgette door de tomatensaus, kook 5 minuten mee. Doe dan de gehaktballetjes en de verse kruiden erbij, laat zachtjes koken tot de gehaktballetjes gaar zijn. Breng de saus op smaak met zout en schep de pasta erdoor. Serveer met de geraspte kaas.

Voor 2 personen




zaterdag 22 juni 2013

Nigeriaanse saucijzenbroodjes (Sausage rolls)

Dacht jij ook altijd dat saucijzenbroodjes typisch Hollands zijn? Nou - dat hadden we dus mis! Teleurgesteld? Nergens voor nodig, want deze variant uit Nigeria is ook heel lekker, en ook nog eens heel makkelijk om te maken.
De olie uit het oorspronkelijke recept heb ik voor een groot deel vervangen door water. Voor de vulling heb ik boterhamworst uit blik gebruikt, je kunt ook lunchmeat of corned beaf gebruiken. Proef of je nog zout moet toevoegen, vaak is dit vlees al gekruid.

Ingrediënten

Voor het deeg:
250 g bloem
25 ml olie
ca. 80 ml water
snufje zout
½ tl zwarte peper
1 tl bakpoeder

Voor de vulling:
200 g boterhamworst uit blik
½ zwarte peper
½ tl chilipoeder
½ tl nootmuskaat
2 el peterselie
water 
melk of 1 eidooier

Bereiding

Meng alle ingrediënten voor het deeg, kneed tot je een elastisch deeg hebt, het mag niet te nat aanvoelen (voeg in dat geval wat extra bloem toe).
Prak voor de vulling de boterhamworst met de fijngehakte peterselie, de peper, chilipoeder en nootmuskaat. Voeg eventueel een beetje water toe om het smeuïg te maken, voeg indien nodig nog wat zout toe. 
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 2 millimeter dikte, snijd de randen recht af met een scherp mes. Leg het deeg horizontaal voor je op het werkvlak, verdeel de vulling op het onderste derde. Bestrijk de bovenste rand met een beetje water, rol het deeg rondom de vulling op en druk het voorzichtig vast. Snijd de rol in stukken van ongeveer 5 cm en leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik. Bestrijk de bovenkant met melk of eidooier en bak de saucijzen ca. 30 minuten in de op 170 graden voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte).

Voor ongeveer 10 stuks


zaterdag 8 juni 2013

Salade van watermeloen en radijs

Watermeloen in een salade? Met radijs? Toegegeven, de combinatie klinkt een beetje vreemd maar dit recept is absoluut een aanrader. De salade is lekker fris en past prima bij gegrild vlees of vis. Ik heb granaatappelazijn gebruikt, maar die kun je ook vervangen door bijvoorbeeld appel- of frambozenazijn.

Ingrediënten

500 g watermeloen
8 radijsjes
½ cm verse gember
1 teentje knoflook
1 chilipeper
snufje zout
1 el olijfolie
½ el granaatappelazijn
sap van ½ limoen
1 el sesamzaadjes
1 el peterselie
1 el munt
1 tak koriander
1 lente-ui

Bereiding

Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn. Snijd de meloen in blokjes, verwijder daarbij de pitten zo veel mogelijk. Snijd de radijs in dunne plakjes. Maak de gember, knoflook en chilipeper met het zout fijn in een vijzel, meng met limoensap, olijfolie en azijn. Hak de munt, peterselie, koriander en lente-ui fijn. Meng de meloen met de radijs, lente-ui en de kruiden. Strooi de sesamzaadjes erover en meng met de dressing.

Voor 2 personen




Hete kip in kokosmelk

Dit recept kreeg ik van een collega. Wel op z'n Indisch, een complete lijst met ingrediënten dus maar zonder exacte hoeveelheden. Tijd dus voor een klein experiment, en al zeg ik het zelf, het is geslaagd!
Pandanblad kun vers of bevroren in de toko kopen. Het is een populaire smaakmaker in diverse Aziatische keukens en wordt gebruikt om vis-, vlees- en groentengerechten op smaak te brengen. Het geeft een volle smaak aan de saus en combineert prima met de zoete kokosmelk en de pittige peper. 
Tip: maak dit gerecht een dag van te voren klaar, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Ingrediënten

1 kg kipdrumsticks of kippenbouten
1 ui
2 cm verse gember
1 Mdme Jeanette peper
2 el olie
1 stengel sereh
1 bosje pandanblad
½ l kokosmelk
versgemalen witte peper
1 el kipbouillon (instant)

Bereiding

Wrijf de kip in met versgemalen witte peper en gaar ze 20 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte).
Maak ondertussen in de keukenmachine of in de vijzel een gladde pasta van de peper, gember, ui en olie. Kneus de sereh en het pandanblad en leg er eventueel een knoop in. Fruit het uimengsel 5 minuten in een hapjespan op matig vuur. Doe de kip, sereh, pandanblad en kokosmelk erbij, breng aan de kook en laat afgedekt 30 minuten koken. Breng op smaak met de kipbouillon, laat de saus indien nodig inkoken. Verwijder voor het serveren het pandanblad en de sereh.
Lekker met rijst en verse groenten.

Voor 4 personen




zondag 2 juni 2013

Amandel-abrikozencake

Oké, echt gezonde cake bestaat natuurlijk niet, maar deze valt best mee. In plaats van boter gebruik je olie en de bloem wordt vervangen door gemalen amandelen. Die vind je tegenwoordig in sommige Turkse en Marokkaanse winkels al kant en klaar, maar je kunt ze ook makkelijk zelf in de keukenmachine malen.

Ingrediënten

100 ml olie
65 g witte basterdsuiker
100 g gemalen amandelen
2 eieren
1 klein blik abrikozen

Bereiding

Klop de suiker met de olie tot de suiker opgelost is. Voeg de eieren toe en roer tot een luchtige massa. Voeg de amandelen toe, meng alles tot je een soepel beslag hebt. 
Bedek de bodem van een springvorm van 20 cm doorsnee met bakpapier, doe het beslag erin. Verdeel de abrikozen over het beslag. Bak de cake in 30 tot 35 minuten in de op 175 graden voorverwarmde oven.

Voor een cake van 20 cm doorsnee



Indiase kip met aubergine en spinazie

Als kind had ik al iets met India. Wanneer ik een Bollywood film zag, zat ik met mijn neus aan de tv geplakt. Hetzelfde heb ik met Indiaas eten; de kleuren en geuren zijn overweldigend en maken het moeilijk om te kiezen. Dit recept is bij toeval ontstaan, ik had niet echt bedacht wat ik ga koken en heb lukraak wat dingen uit de koelkast gepakt. En ik vond het zo lekker dat ik het vandaag weer gemaakt heb, en nu heb ik wel opgeschreven wat er precies in zit. 
Ik hoop dat je net zo van dit gerecht gaat genieten als ik!

Ingrediënten

350 g kipfilet
400 g aubergine
250 g (wilde) spinazie
1 tomaat
½ bos verse koriander
5 el Turkse yoghurt
1 cm verse gember
1 kleine ui
½ Mdme Jeanette peper
2 teentjes knoflook
1 el kipbouillon (instant)
1 el garam masala
zout
3 el olie

Bereiding

Halveer de aubergines en bestrooi ze met wat zout, laat 10 minuten staan. Spoel de aubergines goed af en snijd ze in blokjes. Snijd de kip in reepjes. Hak de ui fijn, maak de peper, gember en knoflook fijn in een vijzel of in de keukenmachine. Snijd de tomaat in blokjes, hak de koriander grof. Scheur - als je wilde spinazie gebruikt - grotere spinazieblaadjes in stukken. 
Verhit de olie in een hapjespan op matig vuur, fruit de ui een minuut. Voeg gember, knoflook, peper en garam masala toe, bak nog ongeveer 3 minuten. Voeg het vlees toe en bak het rondom aan. Doe de aubergine erbij, bak tot de aubergine lichtbruin wordt. Doe dan de yoghurt, tomaat en kipbouillon erbij, meng alles goed en laat afgedekt 10 minuten koken op laag vuur. Voeg de spinazie toe en laat slinken. Roer de koriander erdoor, voeg indien nodig wat zout toe. 
Lekker met rijst of naan.

Voor 2 tot 3 personen