cover

cover

Printvriendelijke versie

Voor een printvriendelijke weergave kun je op de titel van het recept klikken. Onderaan vind je de Print Friendly button. De printvriendelijke versie opent in een nieuw venster.

woensdag 31 oktober 2012

Groentestoofpot met chayote

Het mooie van reizen is dat je niet alleen nieuwe landen leert kennen, maar ook nieuwe keukens. Gelukkig heb ik van mijn reis naar Mexico en Guatemala niet alleen prachtige tafelkleden meegenomen maar ook een heleboel culinaire indrukken. Hier alvast een klein begin.
Voor dit groentegerecht heb ik chayote gebruikt, een peervormige groente met een lekker frisse smaak. Chayote's kun je in sommige toko's kopen, of vervangen door courgette.

Ingrediënten

1 chayote
200 g snijbonen
100 g wortel
1 kleine rode ui
2 tl gedroogde majoraan
sap van ½ limoen
200 ml water
zout

Bereiding

Snijd de ui in dunne ringen, snijd de chayote in blokjes van 1 cm en de snijbonen en de wortels in plakken van 1 cm.
Breng de ui, chayote, wortels, limoensap, majoraan en het water samen aan de kook. Laat 5 minuten op laag vuur koken, voeg dan de snijbonen toe en laat nog 5 minuten stoven, breng op smaak met zout.

Bijgerecht voor 2 tot 3 personen



maandag 1 oktober 2012

Gestoofde groenten Indian style

Ingrediënten

1 zoete aardappel
300 g aubergine
300 g Chinese oker (vleugelkomkommer)
1 blik kidneybonen
1 ui
2 teentjes knoflook
1 el garam massala
½ el mangopoeder
2 gedroogde curryblaadjes
200 g biogarde (stand)
100 ml water
2 el verse munt
zout
3 el olie

Bereiding

Snijd de aubergine in de lengte doormidden, bestrooi royaal met zout, laat 30 minuten staan en spoel ze goed af met water. Snijd de aubergine en de Chinese oker in blokjes van een halve centimeter. Snijd de zoete aardappel in blokjes van 1½ centimeter, hak de ui, de knoflook en de munt fijn. Laat de kidneybonen uitlekken. Verhit de olie op laag vuur in een hapjespan, fruit hierin de ui, de knoflook en alle specerijen 5 minuten. Voeg dan de zoete aardappel toe, bak rondom aan. Doe nu de biogarde en het water in de pan, breng aan de kook en laat met het deksel op de pan stoven. Voeg na 5 minuten de aubergine en de Chinese oker toe, laat nog 15 minuten koken. Voeg nu de kidneybonen en de verse munt toe en breng op smaak met zout. Controleer of alle groenten gaar zijn.

Voor 2 tot 3 personen


Madras curry

Madras curry is waarschijnlijk een van de bekendste Indiase gerechten, een ook een van de pittigste. Je kunt wat minder chilipeper gebruiken als je het niet te pittig wilt maken of juist nog wat gedroogde of verse pepers toevoegen.

Ingrediënten

500 g magere runderlappen
3 el biogarde (stand)
2 tl madraskerrie
1 tl paprikapoeder
1 ui
1 cm verse gember
160 ml kokosmelk
½ el mosterdzaadjes
3 gedroogde chilipepers
1 el koriander
½ el komijn
½ el kaneel
3 tomaten
2 el verse koriander
zout
4 el olie

Bereiding

Snijd het vlees in blokjes van 2 cm en meng het met de biogarde, madraskerrie en paprikapoeder, laat minimaal 3 uur in de koelkast marineren.
Snijd de ui in ringen, hak de gember grof. Snijd de tomaten in blokjes, hak de verse koriander. Rooster de chilipepers en de mosterdzaadjes 3 minuten op laag vuur in een pan zonder olie, maal samen met de gember en 1 theelepel zout fijn in een vijzel. 
Verhit de olie in een hapjespan op matig vuur. Bak hierin de ui, gember, mosterdzaadjes, chilipepers, koriander, komijn en kaneel 5 minuten. Voeg dan het vlees toe en bak rondom bruin. Voeg nu de kokosmelk en de tomaten toe, breng aan de kook en laat met het deksel op de pan op laag vuur ruim een uur stoven, roer regelmatig. 
Breng op smaak met zout en roer de verse koriander erdoor.

Voor 2 tot 3 personen




Walnoten meringue taart

Dit recept kreeg ik een tijdje geleden van een collega. Ik heb er nog wat granaatappelpitten aan toegevoegd voor wat extra bite. Het kost wat tijd om deze taart te maken maar het resultaat is absoluut de moeite waard.

Ingrediënten

Voor de bodem:
2 eidooiers
60 g zachte boter
75 g poedersuiker
125 g bloem
1 tl bakpoeder
2 el melk
Voor de vulling:
150 g gepelde walnoten
75 g poedersuiker
5 el melk
75 g granaatappelpitten
Meringue:
2 eiwitten
50 g suiker

Bereiding

Meng de eidooiers met de boter en poedersuiker. Voeg dan beetje bij beetje de bloem, bakpoeder en melk toe, meng alles tot een soepel beslag. Doe het beslag in een ingevette bakvorm van 21 x 21 cm en bak 15 tot 20 minuten in de op 150 graden voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte). De bovenkant van de bodem moet droog aanvoelen, de bodem moet half doorgebakken zijn. Laat de bodem een beetje afkoelen.
Maal ondertussen de walnoten fijn en laat ze met de overige ingrediënten voor de vulling op laag vuur 10 minuten koken, roer regelmatig. Klop de eiwitten samen met de suiker stijf.
Verdeel eerst de vulling gelijkmatig over de bodem en bedek vervolgens met de meringue massa. Bak de taart nog ongeveer 20 minuten, tot de bovenkant van de meringue lichtbruin kleurt.